Медия без
политическа реклама

Държавната финансова инспекция е с нов директор

Транспортният министър подмени ръководството на "Холдинг БДЖ"

10 Юли 2021
Стефан Белчев
Стефан Белчев

Рокадите в държавните институции и фирми продължават.

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) има нов шеф. Начело на агенцията застава Стефан Белчев, съобщиха от финансовото министерство.

Той заменя на поста Георги Начев, който бе освободен преди дни, след като дълго време служебният министър Асен Василев не успя да се свърже с него. Начев още от първия ден на служебното правителство е представил болничен лист за домашно лечение, но така и не бе открит на адресната си регистрация повече от месец.

Министър Василев разпореди одит на дейността на АДФИ по сигнали за нарушения в дейността на структурата. Един от тях бе предоставянето на държавен имот – почивна база в к.к. "Албена", за стопанисване от сдружение на служители на АДФИ, основано на 10 август 2020 г., ремонтирана с пари от бюджета на агенцията. 

"Мотивите за промяна в ръководството са базирани на извършени проверки на ефективността на работата на АДФИ, по време на които е установено системно неизпълнение на задълженията по ръководство и контрол на дейността на агенцията и постигане в достатъчна степен на основната цел на държавната финансова инспекция – защита на публичните финансови интереси. Направените констатации се отнасят за пропуски в организиране на работните процеси в АДФИ и фактът, че по по-голямата част от получените сигнали, жалби и предложения от физически и юридически лица не са извършени финансови инспекции", посочват от финансовото министерство.

Стефан Белчев има 25 години професионален опит в областта на вътрешния одит и финансовия контрол в публичния сектор. Завършил е магистърската си степен по икономика в СА „Д. А. Ценов“ гр. Свищов. Притежава научна степен „доктор по икономика“ с научна специалност „Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност“. Започнал е трудовият си път през 1996 г. като финансов ревизор в Столично управление на „Държавен финансов контрол“. Поетапно е привлечен като финансов експерт в Главно управление на „Държавен финансов контрол“, като след това е работил като държавен вътрешен одитор в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. От 2006 е директор на дирекция „Вътрешен одит“ в Министерството на финансите, а от 2016 - директор на дирекция „Методология на контрола и вътрешен одит“ в МФ.

Ново ръководство има и държавния "Холдинг БДЖ".

Георги Друмев е новият изпълнителен директор, а за председател на Съвета на директорите е избрана Маргарита Петрова-Кариди.

Двамата заемат местата Никола Василев и Григори Григоров, които бяха освободени от постовете си от служебния транспортен министър Георги Тодоров в края на юни. Мотивът за уволнението им беше влошените показатели на "Холдинг БДЖ" спрямо 2020 г., закъсненията на пътническите влакове, лошата организация на товарните превози, забавената модернизация на локомотивите и нарушения при обществени поръчки.

Георги Друмев е специалист в областта на железниците с дългогодишен опит в системата, посочват от министерството на транспорта. За кратко време Друмев бе изпълнителен директор по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков. Преди това - по времето на кабинета на Пламен Орешарски, Друмев беше управител на "БДЖ Товарни превози" в периода 2013 - 2014 г. Сега основните му приоритети в неговата работа са да се подобри изпълнението на графика за движение на влаковете чрез осигуряване на надежден и безопасен подвижен състав и повишаване качеството на предлаганата услуга.

Георги Друмев има управленски опит и в търговски дружества от ресора на Министерство на отбраната - бил е управител на оръжейните заводи "Терем Хан Крем" и "Терем Овеч", който вече е ликвидиран.

В момента се провеждат конкурси за избор на нови членове, които да попълнят състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, посочват от транспортното министерство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата