Медия без
политическа реклама

Държавата ще гарантира необезпечени кредити за всички фирми

Мярката 60/40 ще бъде удължена с още два месеца

04 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова
Асен Василев с колеги

Държавата ще гарантира с 2.5 млрд. лв. банкови заеми без обезпечение за малки и средни предприятия. 

Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков на специална пресконференция за новите антикризисни мерки, в която участие взеха вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев и финансовият министър Асен Василев.

"Държавата ще гарантира на 100% обезпеченията по заемите и така ще развържем ръцете на банките, които държат огромни свободни средства, но не могат да ги вкарат в засегнатите от ковид-кризата сектори, като туризма например", заяви министър Петков.

Той обясни, че процедурата за кандидатстване ще бъде много облекчена и срокът от подаването на заявление до получаването на средствата ще отнема само 10 дни. От думите му стана ясно, че условието за получаване на заемите е фирмите да имат поне три годишна история и ще се кандидатства пред банките само с документи, които показват това. Няма да има значение от коя индустрия са фирмите. Размерът на заемите ще бъде 70% от оборотите от една от двете по-добри години - 2019 или 2020 г. Срокът на погасяване ще бъде 7 години.

От мярката ще могат да се възползват и самоосигуряващи се лица.

"Голям брой банки се съгласиха да се включат в схемата и в къс срок от 10 дни да отпуснат кредити", заяви Петков. От думите му стана ясно, че новата гаранционна програма е получила одобрение от Европейската комисия. Петков обаче не посочи от кога реално банките ще започнат да отпускат необезпечените кредити.

Мярката за подкрепа на заетостта 60/40 ще бъде удължена с още два месеца - юни и юли, обяви социалният министър Гълъб Донев. Схемата, по която вече са разплатени 1.4 млрд. лв., ще продължи да действа в модифирана версия, пригодена към възстановяването на икономиката, като за продължаването й е необходима нова нотификация на ЕК. Остатъкът от средствата за продължаване на схемата за още два месеца е в размер на 100 млн. лв. Следващата седмица ще се проведе заседание на съвета за тристранно сътрудничество, на който ще бъдат обсъдени новите параметри на мярката, посочи Гълъб Донев.

"Искаме да осигурим икономически стимули и максимално много нови оборотни средства в малките и средните предприятия при това по най-бързия и смислен начин. Не може да актуализираме бюджета, затова търсим начин да мобилизираме средства на държавата и частния капитал", заяви министър Кирил Петков.

Министърът на финансите Асен Василев допълни: "Ако фирмите работят и се възстановят след кризата, ще има повече пари в бюджета и по-малко нужда от допълнителен дълг, с който да натоварваме нащите деца".

Василев посочи, че се подготвя актуализация на бюджета, която да бъде внесена в момента, в който има действащ парламент. В нея дефицитът ще остане на планираното вече ниво, но ще има разместване в разходите по пера и вероятно завишаване на приходите.

Още по темата