Медия без
политическа реклама

Държавата рязко се отказа от двойната тарифа на тока през зимата

Нека въпросът не се политизира, призоваха изненадващо от енергийното министерство

23 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Министерството на енергетиката изненадващо обяви, че няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. От ведомството съобщиха тази сутрин, че са се отказали от идеята "на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа".

"Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток", се казва в съобщението от енергийното министерство.

Само преди два дни служебният министър Росен Христов съобщи на специален брифинг, че кабинетът ще предложи евтин ток до 800 кВтч на месец за бита през зимния отоплителен сезон, а над тази консумация домакинствата да плащат високите цени, по които се търгува електроенергията на борсата.

Евтин ток до 800 киловатчаса на месец за бита през зимния отоплителен сезон предлага служебният кабинет. Над тази консумация домакинствата ще плащат високите цени, по които се търгува електроенергията на борсата.

Днес от управляваното от него ведомство заявиха:

"Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите."

В заключение от министерството призоваха въпросът да не бъде политизиран:

"Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара."

Още по темата