Медия без
политическа реклама

Държавата поема управлението на рафинерията, ако "Лукойл" врътне ключа

Депутатите гласуваха да се отнеме концесията на "Нефтохим" на пристанище "Росенец"

13 Яну. 2023Обновена

Два закона, засягащи дейността на "Лукойл Нефтохим", гласуваха депутатите днес. С единия се забранява от 5 февруари износът на горива, произведени от руски петрол, а с другия се въвежда възможността държавата да поеме управлението на бургаската рафинерия при критична ситуация.

Освен това депутатите гласуваха да се отнеме концесията на пристанище "Росенец", дадена до 2046 г. на "Лукойл" за разтоварване на танкерите с нефт, като това ще се случи след получаване на положително становище от Брюксел.

От 5 февруари 2023 г. се забранява на рафинерията да изнася горива, така както изискват санкциите на Еврокомисията спрямо Русия и дадената на България дерогация за преработка на руски нефт до края на 2024 г. Това гласи приетият окончателно Закон за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса и трасфера на суров  руски нефт по море, чийто вносител е ДПС.

Изключения за износ ще се допускат само за горива, предназначени за Украйна, както и на нефтопродукти, които нямат пазар у нас заради несъотвествие с екологичните норми. Изключение от забраната ще бъде и зареждането с горива на плавателни съдове и самолети.

По-рано днес депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти.

"Обектите на критична инфраструктура, представяляващи стратегически обекти от значение за националната сигурност в сектор енергетика за производство, преработка, съхранение и пренос на нефт и на енергийни продукти, подлежат на надзор от министъра на икономиката и индустрията", гласи новоприетият текст. Той се отнася най-вече за бургарската рафинерия на "Лукойл", след като руската компания попадна под санкциите на ЕК заради войната в Украйна. За България бе договорена дерогация на ембаргото за внос на руски петрол, но според вносителите от "Демократична България" е в обществен интерес и въпрос на национална сигурност "страната ни да може да се защити, ако има опити да бъде изнудвана".

Министърът на икономиката по предложение на Консултативен съвет ще може да назначи временно в частни предприятия от петролната индустрия т.нар. особен търговски управител. Той ще поеме управлението при обстоятелства, които нарушават ограничителните международни мерки и мерки на ЕС, но също така, които застрашават националната сигурност и доставката на критични ресурси, или нарушават конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение.

Особеният търговски управител ще ръководи компанията, но няма да може да се разпорежда със собствеността й.

Против двата закона гласува единствено партия "Възраждане", която ги обяви за изключително вредни за пазара и икономиката. 

"Предлага се национализация на бургаската рафинерия, след която ще последва приватизация от някой евроатлантически инвеститор срещу един лев", посочи Цончо Ганев от "Възраждане" и попита: Защо никой не предлага да национализараме американските тецове?

"Няма национализация, защото не се отнема собственост", контрира Мартин Димитров от "Демократична България". В отговор на Ганев той припомни, че в Закона за енергетиката вече е въведена фигурата на особения търговски управител в електроенергетиката, а сега това се прави и в петролния сектор. "Досега в електроенергетиката не е задействана тази опция", посочи Димитров.

"Това е авариен закон в случай, че настъпят форсмажорни обстоятелства. Например, ако се разсърдят "Лукойл" и ударят ключа на рафинерията или ако Путин нареди на компанията да се изтегли от Европа. Ние трябва да може да назначим управител и да гарантираме работата на завода и доставките на горива, без да променяме собствеността", обясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Особеният търговски управител ще бъде назначаван за не повече от 6 месеца с възможност за удължаване с още 6 месеца. Той трябва да има поне 5 години професионален опит в областта на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

"Повечето от условията, които се поставят, будят недоумение - да няма родство по права, по съребрена линия и по сватовство с лице в управлението на рафинерията. Направо му кажете името на човека, който ще поеме Нефтохим - вашият човек, който ще прави далаверите в най-печелившото предприятие", заяви Стоян Таслаков от "Възраждане". 

В Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти парламетът гласува още да се отнемат лицензи в петролната индустрия, ако се нарушават международни ограничителни мерки и санкции.

Първоначално от "Демократична България" настояваха в този закон да се уреди и отнемането на концесии на компании, които оперират с нефт и нефтопродукти с произход Русия - по-точно концесията на пристанище "Росенец", дадена на "Лукойл Нефтохим". Впоследствие ДБ оттегли предложението си като остави впечатлението, че прави това заради крайно негативните становища на Министерство на финансите и на Министерството на транспорта. Двете ведомства, подкрепени от Българската петролна и газова асоциация, предупредиха, че ако се гласува такъв текст, ще се засегнат дейностите на други търговци и нефтопреработватели на пристанищата в Бургас и Варна, а "Росенец" може да изгуби лиценза си за пристанище.

Поправките в Закона за концесиите, с които се предвижда отнемане на концесията на "Лукойл" върху пристанище "Росенец", изненадващо се появиха днес в преходните и заключителните разпоредби на закона на ДПС за забраната за износ на горива от руски нефт.

"Когато влезе в сила деветият пакет санкции срещу Русия, обществените поръчки и концесиите с фирми, попаднали под санкции, трябваше да се прекратят, освен ако националните правителства не получат дерогация, в случай, че с подобни действия се застрашават жизненоважни функции. На 6 октомври 2022 г. служебното правителство се възползва от дерогация, без да е направило широка обществена дискусия по този въпрос. Ние, като законодателна власт може да дадем рамките на такова решение. Да бъде прекратена концесията и пристанището да продължи да се оперира от държавата, като вместо концесионни такси се събират такси за предоставяне на съответните услуги. Така защитаваме националния интерес", обяви от трибуната на парламента Петък Чобанов от ДПС.

Против отнемането на концесията на "Росенец" гласува само "Възраждане". В едномесечен срок правителството трябва да изпрати всички запитвания и документи за нотификация в Брюксел. След получаване на положително становище държавата трябва в едномесечен срок да развали концесията и да поеме управлението на пристанището.

Още по темата