Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавата няма да руши незаконните участъци от "Хемус"

За да продължи строителството, правителството пише специален закон

05 Яну. 2022
Снимка: Архив
Гроздан Караджов

Държавата няма да разрушава изграденото в незаконните участъци от магистрала "Хемус". За да продължи строителството, ще се приеме специален закон. Това стана ясно от изслушването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред парламентарната комисия по регионална политика.

Караджов не се ангажира със срок кога ще бъде завършена магистралата, която трябва да свърже София и Варна. Както стана известно от проверките на служебния министър Виолета Комитова, до края на 2024 г. е планирано да завърши строителството само на първите три участъка на "Хемус". За останалите участъци от 4 до 9 все още нямат издадени разрешения за строеж и приключили процедури по отчуждавания, въпреки че работата по някои от тях е започнала и са платени авансово средства за стотици милиони левове. 

"В тези участъци на практика магистралата е строена на честна дума", каза пред депутатите Гроздан Караджов. Той отбеляза, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството, АПИ и "Автомагистрали" се явяват сериозни нарушители на закона. Затова без да бъде приет специален закон, който да реши проблема с незаконното строителство, няма как изграждането на "Хемус" да продължи. "Не подкрепям идеята за узаконяване на незаконни строежи, но в случая с магистрала "Хемус" и с ремонта на язовирите, в които са налети милиони левове, парламентът трябва да намери решение, с което да се поправят политическите грешки от миналото. Ако парламентът обаче прецени, че трябва да разрушим построеното, ще го разрушим", каза Гроздан Караджов. Незаконното строителство е констатирано от ДНСК, но още няма издадени актове, уточниха от МРРБ. 

 

ПРОЕКТИРАНЕ

 

"Поставил съм задача на АПИ - проектиране, проектиране, проектиране. Няма никаква проектна готовност. Постоянно са се писали идейни проекти, после съгласуване, после нов идеен проект", коментира още Караджов. Той бе категоричен и че ще се наложи изцяло ново трасе за участъци от 7 до 9 на магистрала "Хемус". "Настоящото трасе не е добро и, така или иначе, работата по него е доникъде, няма отчуждителни процедури", коментира Караджов.

 

БЕЗОПАСНОСТ И РЕМОНТИ

 

"АПИ вече е внесла в МРРБ 4-годишна програма за необходимите инвестиции в поддържането на пътната инфраструктура, но още не съм се запознал детайлно с нея", коментира още Караджов. Той си е поставил за цел в рамките на мандата да се обърне сериозно внимание на гарантиране на безопасността, включително чрез маркировката и състоянието на пътните съоръжения. "Ще спрем да маскираме и основни ремонти като текущи, при които всъщност нищо не се ремонтира качествено", заяви още министърът. 

 

НАГЛОСТ

 

От групата на ГЕРБ настояха да получат изричен отговор ще спази ли министърът сроковете по вече сключените договори за изграждане на "Хемус". "Ние нямаме договори за изграждане на магистрала, имаме договори за наем на техника. Тези договори засега остават, ще трябва да се ориентираме в правния хаос, но ще успеем. Ние ще строим магистралата законно. Ако трябваше да строим незаконно, веднага щях да ви дам срок", коментира Караджов. 

Ключови думи:

Гроздан Караджов, Хемус

Още по темата