Медия без
политическа реклама

Държавата налива 8 млн. лeва в закъсалия НДК

С вдигане на капитала правителството покрива загубите на Двореца на културата в ковид-кризата

25 Ноем. 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Правителството реши да увеличи с 8 млн. лева  капитала на „Национален дворец на културата - Конгресен център София“ ЕАД. НДК е 100% държавно дружество. 

Средствата, които се наливат в комплекса, се взимат от бюджета на Министерството на културата за тази година. Схемата с увеличение на капитала е избрана, защото така няма риск ЕК да обвини правителството, че нарушава правилата за държавните помощи. 

Според лаконичното съобщение на пресцентъра на МС необходимите средства на НДК са за "съхраняването и опазването му като национален културен център, както и за цялостно преструктуриране и адаптиране на дейността на НДК в условията на продължаваща епидемична обстановка".

На практика държавата отпуска спасителен транш на Двореца на културата, който години наред отчита финансови загуби въпреки постоянните смени на ръководството му. През лятото  министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков съобщи, че до 1 януари загубата на НДК за периода 2017-2020 г. е 86,5 милиона лева.

"В НДК имаме огромен дълг за изплащане. Абсолютно нищо не е направено по отношение на енергийна ефективност. Миналата сметка за ток е близо половин милион лв. В момента са наложителни мерки за спасяване на НДК, предприели сме стъпки и това ще се случи", каза неотдавна проф. Минеков. "За да върнем тези 90 млн. общ дълг на НДК, може би трябва да поканим АББА, които да изнасят концерт всяка вечер там, без за взимат хонорари", пошегува се служебният министър. 

Предишният съвет на директорите на НДК коментира през лятото оповестените загуби така: за последните 10 години от оперативна дейност загубите са за 9,466 млн. лв. , а 77 млн. лв. са "амортизационни загуби". Тогавашното ръководство се оправда, че в средата на 2017 г. е поело управлението с празна каса. Оттогава до този момент всяка година приходите били увеличавани, разходите за издръжка - оптимизирани и за първи път през 2019 г. приходите от основната дейност надвишили тези от отдаване под наем на офисни и търговски площи.

От месец и половина Националният дворец на културата има нов Съвет на директорите, назначен от служебното правителство.

Предишните мениджъри се оплакваха, че като държавна фирма са лишени от възможността за ковид-помощи  и единствено са кандидатствали за оборотен и инвестиционен кредит в размер на 10 млн. лв. от ББР, с които да се стабилизира и съхрани дейността на дружеството и то да бъде предпазено от фалит. От ковид-кризата, която удари целия културен и конгресен сектор, НДК само за 2020 г. бил понесъл директни финансови щети са за 6 млн. лв.

ОЩЕ ЕДНА ПОМОЩ

На заседанието си в сряда правителството взе решение да подпомогне още едно държавно дружество. С промени по бюджета на Министерството на финансите се осигурява близо 1 млн. лв. за участие на държавата в увеличаване капитала на „Централен депозитар“ АД. Това ще се реализира чрез придобиване на 1 748 броя нови обикновени поименни безналични акции, съответстващи на държавното участие в капитала на дружеството, всяка една с номинална стойност 100 лева и емисионна стойност 570 лева, определена съгласно оценка от независим лицензиран оценител.

Средствата ще се използват за разширяване на кръга на услуги, предоставяни от „Централен депозитар“ АД, с цел подобряване на цялостната инфраструктура на капиталовия пазар.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата