Quantcast
Държавата иска да конкурира и платформите за туристически резервации | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Държавата иска да конкурира и платформите за туристически резервации

2 199
 Илияна Кирилова
Платформата "Преоткрий Бълария" ще дава възможност българи да резервират както почивки в родни курорти и хотели, така и резервации в ресторанти.

Държавата се намесва в пореден бизнес - платформите за туристически резервации. От 1 юни ще старира онлайн резервационна система "Преоткрий България" - съвместен продукт на държавата и няколко компании, която ще даде възможност на българските туристи да открият оферти за лятната си почивка в страната, съобщи на брифинг в МС министърът на икономиката Емил Караниколов.

"С този иновативен продукт искаме да подпомогнем българските хотелиери и ресторантьори, както и българските производители на храни, защото в предлаганите за почивка и посещения обекти ще се предлагат приоритетно менюта с български продукти", обясни още министър Караниколов. И призова хотелиери и ресторантьори да бъдат активни и да използват платформата "Преоткрий България", за да привлекат български туристи, на които основно ще разчита секторът това лято. 

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък обяви, че ведомството ще промотира платформата. Така държавата на практика ще конкурира подобни резервационни системи като booking, Airbnb и др.

В разработването на платформата "Преоткрий България" са участвали няколко големи компании начело с "Метро България", сред които са и "Загорка", "Кока кола България", "Мастеркард", P&G и други. Не стана ясно кой точно ще поддържа резервационната система. За момента ползването й ще бъде напълно безплатно както за туристите, така и за фирмите, които продават места чрез нея.

Представителят на "Метро България" обясни, че в нея ще бъдат качени офертите само на хотели и ресторанти, които гарантират, че спазват хигиенно-санитарните изисквания на здравното министерство и указанията на министерството на туризма за работа в условията на коронавируса. "Всеки, който иска да обяви хотела или ресторанта си, ще получи предварително инструкции за мерките, които трябва да предприеме, а впоследствие от платформата ще проверяват дали те се спазват", обясни Филип Анастасиу, директор в "Метро България".

Задължително условие ще бъде в ресторантите да се предлагат ястия, приготвени приоритетно с български продукти и по български рецепти. Което пък целяло да се подпомогнат и малките фермери.

По този повод министърът на земеделието Десислава Танева обяви: "Подкрепяме платформата. Това е начин хотелиерите да върнат обратно българските си клиенти. Вярваме във фермерите, те са в състояние да предоставят свежа, качествена и в достатъчно количество продукция за вътрешно потребление и за зареждане на хотелите в Черноморските курорти".

Министър Танева обяви, че Агенцията по безопасност на храните ще се ангажира да проверява дали се спазва изискването хотелите, които продават настанявания през платформата, предлагат български менюта. Колегата й Емил Караниколов пък заяви, Комисията за защита на потребителите ще следи за останалите изисквания.

Министрите коментираха и предстоящото гласуване в парламента на падането на ДДС до 9% за ресторантьорския бизнес, срещу което се обяви финансовият министър Владислав Горанов. "Разбирам финансовия министър, това му е работата - да съхранява бюджета. Но аз като икономически министър смятам, че за толкова засегнат от кризата с коронавируса сектор, временното намаляване на ставката, е разумна мярка", коментира Емил Караниколов.

"Това е глътка въздух за най-засегнатия сектор", е мнението и на Николина Ангелкова. Тя не пожела да коментира защо туроператорите останаха единствените изключени от по-ниската ставка в туризма. В същото време покрай ресторантьорите и на туристическите агенции бяха вдигнати минималните осигурителни доходи. Именно от този бранш дойдоха най-големите критики и искания за оставка на Ангелкова по време на извънредното положение. "Между първо и второ четене процедурата предвижда да се правят предложения. Ще подкрепим всяка мярка, свързана с туризма", каза Ангелкова.

 

ОЩЕ ИСКАНИЯ

В сферата на образованието също поискаха диференцирана ставка на ДДС по отношение на образователни и културни дейности, които са "фундаментално важни за възраждане на българската просвета и култура". "В момента България и Дания са държавите в ЕС с най-малко диференциации по ДДС. Данъчните облекчения могат да бъдат 21 категории и те показват различните приоритети в управлението на държавите. Логично е при ясно дефинирания приоритет образование да се започне с временно намаление на ДДС за някои образователни дейности", мотивират се от синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". Затова предлагат на финансовото министерство и правителството да се формира временна диференцирана ставка ДДС от 5% за учебници и 7% за книги. Друго важно стратегическо решение според тях би било намаление на ДДС в размер на 9% за куклени театри и детски представления. "Синдикат „Образование“ няма да спре да предлага отмяната на такса смет за образователните институции, което трябва да се случи своевременно като отношения към образователните институции", казват още оттам, припомняйки и друго свое искане - процентът от БВП, който се отделя за образование у нас, да се увеличи от 4 на 6%.

 

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Туристически сдружения се обединиха и се разделиха

27.11.2020

825 3
Възможен е компромис с вечерния час за ресторантите по празниците

13.11.2020

Обновена

8430 18
Българинът избягва Северното Черноморие и големите хотели

05.11.2020

2497 3

Коментари

BL.N.Lmt

В Българското политическо пространство няма изградена опозиция даже би могло да се каже че опозиция и управляващи са доволни "from the current status quo", "сламката която счупи гръбнакът на камилата" в този случай е "Ухан Ковид 19" 

Конкретното в сегашната политическа обстановка е 

новият икономически механизъм наложен по необходимост и неговата крайна непостоянност.

Големите пари нямат афинитет към непостоянност и несигурност, ерго частните парични фондове стоят отстрани на така желаният рестарт на икономиката в България и по света.

 

 

BL.N.Lmt

🐾Държавата по начина по който е функционирала досега е история.

Борисов и Герб нямат положителен ход освен да сдадат власта  на някоя от големите полит. парт.,

следващите ще оберат негативите на 12г. управление ГЕРБ/ДПС/Патриоти

Бойко ще се настaни в удобното кресло на опозицията с популисткото Mr.9% ДДС🏴‍☠️🇨🇩🐾

 

🍕

dobadoba

https://pochivka.bg/

Има и други, не ми се търси...

⚓️

nottheone

намирисва на нова схема за крадене

Luckbox

Няма лошо. 

Само че....

AirBnB, Booking и останалите подобни, не са такова, което са, защото предлагат услугата ''резервация'' - това може да го направи всеки с безплатен готов сайт от темплейт. Те са това, което са, защото предлагат голям трафик на собствениците на жилища и хотели, а на потребителите предлагат огромен избор от листнати жилища/хотели. 

Т.е. държавата трябва да налее едни огромни пари за рекламата на платформата си, за да стигне до потребители и собственици на бизнеси. Знаем обаче докъде стигат обикновено такива опити - преди време имаше едно перо от няколко хиляди лв за популязиризане на ФБ страницата на някаква европейска програма. Резултат: 500 последователи, десетки хиляди левове похарчени. Дали AirBnB няма да бият шута на Social media мениджъра си при такива резултати?

AirBnB и Booking са успешни начинания. А колко хиляди като тях с подобен бизнес модел са се провалили? Какъв е шансът за успех? Мисля, че беше под 5%. В това ли трябва да влиза държавата - в брутално рисков стартъп бизнес, който, предвид малкия мащаб в България, шансът да не губи пари е почти нулев?

 

Здравка
снимка на Здравка

Luckbox, вероятно сте колега, здравейте, приятно ми е.

Като специалист работил с Booking и останалите подобни за фирма притежаваща и експлоатираща хотелски комплекс, потвърждавам, че горенаписаното е вярно на 100%. 

kanto12

ВЪН НЕДОРАЗУМЕНИЕТО ОТ ТУРИЗМА....СВЪРШИ СИ РАБОТАТА И РАЗДАДЕ ПАЖОВЕТЕ....

Федор Езерский

Информацията е малко шантава. По-скоро не виждам мястото на Метро, Проктър енд Гембъл и Кока Кола. За Мастъркард, логика някаква има. 

Ако може г-жа Кисьова да попита повечко какво са замислили? 

 

Има два варианта - първият е "правим една нова система" и резултата е ясен, горе са написали - голямото точене. 

Но ако стъпят върху ЕСТИ (Единната система за туристическа информация) към Министерство на туризма, това би било удар. На практика ще участват всички категоризирани обекти, без хън-мън, и дори ще могат да се задължат АирБНБ и Букинг да интегрират своите платформи, ако искат да работят на българския пазар. 

И това би изключило нощувките на черно. 

Технически системата е готова на 95%, а останалите 5% ще представляват нещо като ЕМаг.бг - маркетплейс. 

Това би било революционно, ако го направят. 

Като аналог, все едно НАП да махнат безплатния си софтуер за ДДС декларациите и да го сменят с безплатно СУПТО и опция за голям държавен единен общ онлайн магазин, обединяващ данните на всички регистрирани онлайн магазини

Влез или се регистрирай за да коментираш