Медия без
политическа реклама

Дмитро Кулеба апелира ЕС да не плаща руския газ в рубли

Берлин обяви, че искането на Москва за смяна на валутата е нарушение на договорите. София обяви, че за подобни промени са нужни анекси

24 Март 2022Обновена
Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова държавите от ЕС да не се съгласяват с новото условие на Москва да плащат природния газ в рубли, спредаде БНР.  Новината за смяната на валутата бе обявена лично от стопанина на Кремъл Владимир Путин. Той обясни, че плащанията в рубли ще са задължителни само за страни, включени в списъка на "неприятелските" ( в него попадат и всички от ЕС).     

"Ако някоя страна от ЕС се преклони пред унизителните искания на Путин да плаща за руския петрол и газ в рубли, това ще бъде като да помага на Украйна с една ръка и с другата да помага на руснаците да убиват украинци. Призовавам съответните държави да направят мъдър и отговорен избор“, заяви Кулеба.

Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ в "компрометирани" валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

Вчера германският министър на икономиката Роберт Хабек коментира, че решението на Путин за смяна на валутата на разплащане е "нарушение на договорите за доставка на газ". 

България също реагира бързо на новината, но по съвсем неочакван начин -  вчера енергийният министър Александър Николов обяви, че не вижда проблем и че България може да се издължава за руския и в рубли, щом Москва така е решила.

Не е ясно дали София ще преосмисли прибързаната си позиция днес - след призива на Кулеба. 

Днес по обяд от Министерството на енергетиката направиха следния "коригиращ" коментар: 

"Всички взаиомоотношения между "Булгаргаз" и „Газпром експорт“ във връзка с доставката на природен газ за България са договорно регламентирани. Промяната на валутата е свързана с изменение в договора, което следва да бъде направено с допълнително споразумение към него. За  целта „Газпром експорт“ трябва да внесе предложение. 

Към момента в „Булгаргаз“ не е постъпвало искане или предложение за промяна на условията по договора за доставка на природен газ в частта за плащанията по него", посочват от МИ. И подчертават, че "на база на информацията към настоящия момент „Булгаргаз“ не смята, че има основания, които да застрашават сигурността на доставките, включително такива, свързани с осъществяване на съответните банкови трансакции".

 

Заплахи

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се изказа по темата: "На България ще й се наложи да купува газ за рубли, иска или не иска, харесва или не харесва".  Направи го, тъй като президентът на Сърбия показа притеснение, че новото искане на Кремъл за газ срещу рубли може да доведе до проблеми с доставките. Според Песков  Москва щяла да се погрижи Сърбия да не пострада. 

Според говорителя на Путин  условията за плащане на договорените доставки на газ в рубли ще бъдат уточнени в хода на контактите с купувачите".  От думите му се разбра, че не е ясно каква е формулата на Москва: 

"Президентът на Русия нареди вчера в рамките на една седмица да се разработи механизъм за преуреждане на плащанията.  След като бъдат осъществени контакти с купувачите на газ и им бъдат обяснени условията за плащане в рубли, те ще могат да формулират своята позиция", каза Песков.

В сряда Путин обяви:  "Да доставяме наши стоки в ЕС, в САЩ  и други страни и да получаваме плащания в долари, евро и други валути за нас вече няма никакъв смисъл. Затова е взето решение в най-кратко време за реализираме комплекс от мерки за преводите на плащанията – ще започнем с нашия природен газ – преводите за разплащане на нашия природен газ, доставен на така наречените недружелюбни страни, да са в руски рубли. Тоест отказваме се от използването на такива изчисления във всички компрометирали се валути", заяви руският държавен глава.
Това е единствената промяна по договорите, доставките по тях ще продължат да се изпълняват в съответствие със заложените в тях обеми и цени".  

Намеренията на Путин са прозрачни  - това е начин да се подкрепи сриващата се руска рубла - именно тя е компрометираната валута. Ходът несъмнено е хитър, защото поставя "вражеските" държави пред "буриданов" избор -  дали да преглътнат промяната и на практика да подкрепят курса на потъващата рубла, или да откажат да плащат газа в рубли, което Москва може да използва, за да ги рекетира с намаляване на доставките или дори "затваряне" на кранчето.  Засега не е ясно какъв ще е отговорът на страните от ЕС. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?