Медия без
политическа реклама

Директор в държавната ББР взима 31 000 лв. месечна заплата

Държавата е на минус 90 млн. лева от покупката на акциите в ПИБ, изчисли сдружението БОЕЦ

Юни 2020 г.  Кабинетът решава ББР да получи 140 млн. лева от бюджета, за да стане съдружник в ПИБ.  "След време ББР ще продаде акциите на пазарни цени и с лихви и няма да загубят по никакъв начин ББР и държавата", обяснява "компетентно" Бойко Борисов.
бТВ
Юни 2020 г. Кабинетът решава ББР да получи 140 млн. лева от бюджета, за да стане съдружник в ПИБ. "След време ББР ще продаде акциите на пазарни цени и с лихви и няма да загубят по никакъв начин ББР и държавата", обяснява "компетентно" Бойко Борисов.

Директорите в единствената държавна банка - Българска банка за развитие, продължават да взимат високи заплати, също както и при кабинетите на Бойко Борисов. Това става ясно от справка, разпространена от гражданското сдружение БОЕЦ. Един от шефовете на ББР е получил над 370 000 лева през миналата година - или средно по 31 000 лева на месец. 

Банката се прослави с това, че 90% от кредитния ѝ портфейл е бил раздаден на 20-ина  близки до властта фирми. Това разкри Кирил Петков преди около година, когато стана служебен министър на икономиката. Тогава той се зарече да спре използването на ББР като касичка за олигарси и за целта предприе стъпки за промени в надзора и директорския съвет. Беше сложен и таван на кредитите - до 5 млн. лева, така че парите да стигат до повече и до по-малки фирми.

В следващите две седмици ще имаме ново ръководство на Българската банка за развитие, защото предишното е допуснало огромна грешка, като е раздало 946 млн. на 8 клиенти и още близо 1. млрд. на останалите 12, което прави общо 20 клиенти.

От БОЕЦ сега  обясняват, че в последните седмици са се опитали да съберат данни за това какво се случва с едрите кредити - обслужват ли се, събират ли се. "Помним, че през овладените от мафията БНБ, ДАНС, прокуратура, Комисия за финансов надзор беше фалирана КТБ. Виждали сме и знаем, че мафията може да използва тези институции в свой интерес и срещу българското общество. Поискахме информация за размера на заплатите на настоящото ръководство и за начина, по който през 2020 г. ББР закупи пакет на стойност от около 40 млн. лева акции на ПИБ", посочват от БОЕЦ на страницата си във  Фейсбук.

Към началото на 2022 г. ББР има трима изпълнителни директори, чиито месечни възнаграждения през 2021 г. са били съответно 15 847, 15 941 и 30 999 лева. През декември от банката се похвалиха, че възнагражденията на членовете на директорския съвет са намалели значително до средно 16 625 лв. месечно (при 47 000 на човек през август 2020 и близо 26 000 лева през септември).

ББР отказала да разкрие кой е директорът ѝ със заплата 31 000 лв. Но от БОЕЦ са установили, че ценният кадър с рекордното възнаграждение е Живко Тодоров. 

"Живко Тодоров – човекът с една от най-високите заплати за държавен пост у нас, е назначен в ББР по времето на Бойко Борисов. От 2014 до март 2020 г. е бил главен финансов директор и член на Управителния съвет на ПИБ", посочват от БОЕЦ.

Интересното е, че по времето, когато Тодоров преминава от частната банка в държавната, стрестестовете са показали, че ПИБ трябва да укрепи капитала си, като за целта емитира нови акции. А кабинетът "Борисов" решава да помогне в оздравяването на Първа инвестиционна банка, като купи акции за 140 млн. лева чрез ББР.

Сделката предизвика скандал и обвинения, тъй като оценката, по която държавата купува - 5 лева за акция, бе твърде завишена спрямо пазарните цени. Премиерът Борисов обаче бе категоричен, че операцията е много изгодна - обясняваше, че бюджетът ще е на плюс, защото акциите ще носят лихви, а след време ще бъдат продадени на печалба.

Твърдението за лихвите предизвика смях във финансовите среди - акциите не носят лихви, а дивиденти. Колкото до печалбата, тя засега не се вижда. В началото на 2022 г. котировките на акциите на ПИБ на фондовата борса, за които държавата през ББР е платила по 5 лева, са около 1.62 лв. Което означава, че бюджетът е на минус с над 90 млн. лева от сделката, изчисляват от БОЕЦ.

Първа инвестиционна банка никога не е обещавала, още по-малко сключвала споразумение да изкупи обратно акциите си от държавната Българска банка за развитие. Това бе потвърдено и на днешното общо събрание на частната банка.

По бързата писта

Гражданското сдружение описва още интересни подробности около назначаването на Живко Тодоров в ББР и влизането на държавната банка като съдружник в ПИБ:

Тодоров е освободен от ПИБ на 31 март 2020 г., на 1 април в БНБ е внесено предложението за назначаването му в ББР и още на следващия ден БНБ дава одобрение. На 7 април УС на ББР взима решение Живко Тодоров да стане изпълнителен директор.

По това време се вихри пореден скандал около ръководената от Стоян Мавродиев ББР -  за огромен заем (75 млн. лева), отпуснат на фирма с 2000 лв. приходи. На 8 април Бойко Борисов "уволнява" Мавродиев. "Назначаването на Тодоров в ББР точно в този момент не е случайно - ден преди Мавродиев да падне, за да не бъде изпуснат контролът в ББР, Борисов и Делян Пеевски назначават следващата марионетка", коментира лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев.

След решението на правителството да купи акции в ПИБ, то възлага доклад по темата на няколко души от ББР, включително и на Живко Тодоров. "Човекът, който допреди няколко дни е бил финансов директор в ПИБ, сега като директор на ББР трябва да изготви доклад за акциите, които ББР се готви да купи от ПИБ. И никой не вижда в това конфликт на интереси", посочва Георгиев.

От БОЕЦ обясняват, че ще сезират българските институции за "новата КТБ - купуването на акциите на ПИБ от ББР на цена двойна на пазарната и за загубите от над 92 млн. лева, които това носи".

"Всички тези решения са минали през колективни органи. Крайно време е всеки да започне да носи своята персонална отговорност, вместо да цари колективна безотговорност. Всички ние плащаме за тези решения – всеки един от нас", коментира гражданското сдружение.

 

Отстраненото ръководство на Българската банка за развитие е поемала рискове, които нормална банка не би поела.

 

Ключови думи:

ББР, ПИБ, Живко Тодоров

Още по темата