Quantcast
20 души се облажили с 3 млрд. лв. от ББР | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

20 души се облажили с 3 млрд. лв. от ББР

Министърът на икономиката предупреди управата на банката да не се надява, че ще оцелее
46 662
 Илияна Кирилова
Кирил Петков

В следващите две седмици ще имаме ново ръководство на Българската банка за развитие, защото предишното е допуснало огромна грешка, като е раздало 946 млн. на 8 клиенти и още близо 1.8 млрд. на останалите 12, което прави общо 20 клиенти. Това е абсолютно нецелево използване на държавните средства за подпомагане на малкия и среден бизнес, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков в интервю за БНР.

Много искаме да видим точно как са ги раздали тези пари, защото никой не знае по какви условия и по какъв начин са отпуснати. Страшно бавене и недаване на информация има в момента. Уволних двама от съществуващия надзор, които са раздавали тези кредити. Те пък ни вкараха в съда и обжалват, че нецелесъобразно са били уволнени. Това е една игра на време и те много се надяват, че няма да стигнем до истинската смяна на управлението на ББР, допълни министърът. До две седмици новото ръководство трябва да е факт, категоричен бе той.

Ще има смяна при управителите на банката, а аз вече сложих и ограничение никой да не може да дава повече от 5 млн. от тази банка, каза той. Трябва да ни е приоритет да се подпомага малкият и среден бизнес, и то експортно ориентираният, смята Петков.

Ключови думи:

Кирил Петков, ББР, управа

Още

Кирил Петков: Трябва да изчистим бранда на България от корупцията

23.07.2021

3497
Кирил Петков: Странните кредити на ББР ще стигнат до прокуратурата

20.07.2021

14066
Свързани фирми са взели милионите на държавната "Монтажи"

19.07.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

8930