Quantcast
Депутатите спорят: От цената на тока до детски обувки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Депутатите спорят: От цената на тока до детски обувки

Управляващите отхвърлиха проект на ГЕРБ-СДС за компенсации за бизнеса
526
 БГНЕС
Предложението събра гласове само от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

С много нападки – и политически, и лични, премина дискусията в Народното събрание днес по проекта на решение, внесен от ГЕРБ-СДС, за компенсации за бизнеса заради рязко нарасналите цени на електроенергията.

Предложението всъщност дойде от работодателските организации, а бившите управляващи го внесоха. То гласи, че министрите на енергетиката и на финансите трябва да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75% от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решението на енергийния регулатор КЕВР от 1 юли 2021 г., и средномесечната цена на „пазар ден напред“ на платформата на Българската енергийна борса. Допълва се, че стойността на комопонентата „енергия“ не може да бъде по-ниска от определената прогнозна цена в гореспоменатото решение на регулатора. Предвиждаше се механизмът да влезе в сила от 1 декември 2021 г.

Проектът беше защитен от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, които призоваха да се бърза с мерките, за да не се стигне до нов рязък скок на цените. „Ако ние изчакаме още малко да бъдат правени анализи и да бъдат създавани работни групи, рискуваме много скоро да няма на кого да представите тези анализи и мерките за компенсация“, обяви Теменужка Петкова – депутат от партията на Бойко Борисов и бивш енергиен министър. Като доказателство за нуждата да се бърза, тя показа фактури на преработвателно предприятие, което през декември 2020 г. е платило сметка от 6000 лв., а година по-късно – 66 661 лв.

Рамадан Аталай от ДПС повтори искането на партията си да бъде отменен мораториумът върху цената, одобрен от парламента в края на миналата година. По отношение на компенсациите, той предложи да се раздадат натрупаните спестявания в държавната енергетика. „Парите, които ги има от свръхпечалбите в АЕЦ, в НЕК, във Фонда за енергийна сигурност, се държат на една купчина, вместо да тръгнат да получават компенсации онези, на които им е необходима за производството на онази продукция, която днес купуваме от магазина“, обоснова се той.

Управляващите не бяха склонни да бързат. Владимир Табутов от ПП и Любомир Каримански от ИТН посочиха, че министрите на финансите и енергетиката водят преговори с работодателските организации за компенсациите и скоро се очаква да има резултат. „Асен Василев предложи на бизнеса да се подпишат дългосрочни договори на себестойност плюс малка печалба, реферираха цена около 200 лв. на мегаватчас, и тогава бизнесът не беше много ентусиазиран“, разкри Табутов.

От тока към детския магазин

Дискусията се разводни, тъй като по темата държаха да се изкажат депутати от всички професии. Димитър Николов от ГЕРБ-СДС заговори за проблемите, с които се сблъсквала община Горна Оряховица покрай високите цени. „Става дума за община, която плаща обекти, които струват около 30 000 лв. на цена 300 000 лв.“, репликира го иронично Явор Божанков от БСП.

„Хубаво е да не забравяме родното си място. Колкото и да се опитвате да влизате в моите обувки, аз не пазарувам от детския магазин все пак“, опита се да му отвърне в същия дух Николов. „Г-н Божанков пазарува от детския магазин, защото има две малки деца. Нека всеки да има две прекрасни деца и да си ги гледа“, намеси се водещият заседанието Кристиан Вигенин.

Скочи и соцдепутатът Георги Свиленски, за да упрекне Вигенин, че е прекалено деликатен с колегата им от ГЕРБ-СДС. „Преди да давате квалификации, защо не се погледнете в огледалото? Не ви ли е срам?“, обърна се Свиленски към Николов.

При гласуването проектът събра 80 гласа от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Възпротивиха се 79 депутати, а 31 се въздържаха – всичките от управляващото мнозинство. Така предложението беше отхвърлено. Това не дойде като изненада, тъй като преди това същото се случи и в парламентарните комисии по енергетика и бюджет и финанси.

Още

Унгария забранява "бензиновия туризъм" от петък

27.05.2022

3441
Четворката започва да се държи като коалиция

25.05.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6207
Посланикът на САЩ обеща отлични цени на втечнения газ за България

21.05.2022

2697