Медия без
политическа реклама

Депутатите разрешиха строителни договори да се индексират с инфлацията

Министерският съвет тепърва ще пише методика как да става това

29 Юли 2022
Илияна Кирилова

Цената в договорите за обществени поръчки ще може да се актуализира при висока инфлация. Това ще става по специална методика, която трябва да бъде одобрена от Министерски съвет.

Тази промяна в Закона за обществените поръчки гласува парламентът в последния си работен ден. Безпрецедентно се наложи депутатети първо да одобрят законопоректа на първо четене, а веднага след това и на второ.

Индексацията на договорите, сключени с държавата, бе настояване най-вече на строителните фирми, които се оплакват, че през последната година цените на материалите са скочили с над 20%, като на някои от тях достигат и 40 на сто. Наред с това негативно влияние оказват и цените на горивата. Липсата на решение на този въпрос е една от причините за протеста на пътностроителните фирми тези дни.

"Фокусът на тази законова промяна са европейските проекти. Защото ако се окаже, че някои проекти не може да бъдат завършени, България ще трябва връща  на Брюксел милиарди левове", заяви Настимир Ананиев от ПП, вносител на законопроекта.

Депутатите обаче отхвърлиха друга законова промяна в ЗОП, свързана с регламентиране на инженеринга в инфраструктурните проекти. Неин вносител бяха народни представители от ДБ с мотива да не бъдат премахвани изобщо възможностите един и същ изпълнител да бъде проектант, строител и надзорник. От ДБ предлагаха няколко изключения, които да позволят все пак строителният инвестиционен процес да може да се изпълнява чрез инженеринг, като се гарантира независимостта между проектант, надзор, строител и технически контрол.

Най-остро на тази промяна се противопоставиха от ИТН. "Привествам ДБ "Добре дошли в мафията", защото нещо, което те смятаха за мафиотско, сега го предлагат", заяви Тошко Йорданов.

В крайна сметка депутатите не подкрепиха исканата от ДБ законова промяна за изключения при инженеринга в строителството.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата