Медия без
политическа реклама

Депутатите разпределиха 1,2 млрд. лв. по ръба на закона

НС одобри добавките за пенсионерите и бизнеса по извънреден механизъм заради липсата на време за актуализация на държавния бюджет

23 Дек. 2021
Всички в НС са съгласни да има пари за пенсионерите и бизнеса. СНИМКА: БГНЕС
Всички в НС са съгласни да има пари за пенсионерите и бизнеса. СНИМКА: БГНЕС

Народното събрание опря до безпрецедентно за последните години решение в областта на финансите. По предложение на кабинета НС преразпредели от тазгодишния бюджет 1,2 млрд. лева разходи за следващата година - 750 млн. лв. за изплащане на ковид бонуси за пенсионерите и 450 млн. лв. за компенсации за бизнеса заради цените на електроенергията. Решението е извънредно по много линии и много спорно като техники. Въпреки сериозните резерви обаче то получи единодушна подкрепа в пленарна зала – 201 гласували, 201 гласа "за", защото всички партии искат да има пари по тези пера. 

С решението на НС с пари от преизпълнението на приходите тази година се покриват разходи, които ще възникнат през 2022 г. Това само по себе си е необичайна техника, която цели да осигури финансови ресурси за тези плащания на фона на вече обявената новина – че бюджет 2022 на практика ще влезе в сила най-рано през март. Така за първите два месеца на годината размерът на трансферите не трябва да надвишава съответното ниво от януари и февруари, предходната година. В същото време има нововъзникнали високи разходи, които също следва да бъдат поети. Както „Сега“ писа, това е трудно решимо уравнение, като днешното решение потвърждава патовата ситуация. Никъде в мотивите на решението не се признава, че има проблем с тези плащания. Предложението обаче се представя като добра практика - защото МС се допитва до НС, вместо да харчи по свое усмотрение. 

Извънредна е и формата, по която става одобряването на допълнителните разходи в размер на 1,2 млрд. лв. Обичайната законодателна техника е това да стане през актуализация на държавния бюджет, включително и актуализация на бюджета на държавното обществето осигуряване, коментират финансисти. Време за актуализация обаче няма – тя изисква две четения, време за предложения между първо и второ ченене и т.н. Решението, предложено от МС, се гласува само на едно четене, без никаква възможност за редакции по него.

„Вие твърдите, че давате възможност Народното събрание да се произнесе за разпределяне на излишъка, но всъщност ние сме ограничени в рамка. Нямаме право да предложим друго разпределение, а само да приемем или отхвърлим вашето предложение“, коментира Хасан Адемов от ДПС. Той обясни и точната техника, която ще се използва за  авансовото превеждане на парите – ще бъдат открити набирателни сметки към Министерство на енергетиката и НОИ, където да бъдат прехвърлени сумите и да чакат следващата година. Според Адемов схемата с ползване на набирателни сметки е законово възможна, но неприемлива и законът за публичните финанси в тази част следва да се промени. Формулиромката в закона е обща – НС има право да одобрява допълнителни разходи по бюджета при преизпълнение на приходите, като текстът не сочи как точно да стане това, но според юристи адекватното решение е актуализация на бюджета. „За всички е ясно, че сме извън процедурите, извън правилата, обаче всички сме съгласни, че го правим, защото има форсмажор“, коментира и Йордан Цонев от ДПС. „Изключително належаща е промяна в закона за публичните финанси. Законът от 2012 г. трасира много лош път по линия на ефективност на харчене на публичния ресорс. Да , промените в този закон ще са в ущърб на гъвкавостта на изпълнителната власт, но ще са  полза за ефективностт, в това число за нулевата толерантност към корупцията. Магистралният път за корупцията през законите е законът за публичните финанси, това е интерконекторът на корупцията“, допълни Цонев.

Критика за извънредния характер на взиманото решение отправи и Георги Ганев от "Демократична България", който иначе първо похвали правителството, че пита НС за парите. „Вижда се, че 31 декември виси като дамоклев меч. Моят съвет е ако ще правим такива извънредни решения, те да не касаят прекалено големи обеми финансиране“, коментира Ганев. ДПС и ДБ бяха единствените партии, които видяха нещо притеснително в предложената техника за разпределяне на парите. От БСП бяха доволни, че НС има възможност да се произнася по разпределянето на излишъка в бюджета. От ИТН не коментираха по същество. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата