Медия без
политическа реклама

Депутатите позволиха ново разрастване на хазарта

Тотализаторът ще провежда игри и с устройства на самообслужване

11 Юни 2020Обновена
От ГЕРБ отказаха да подкрепят предложението на Валери Симеонов да бъдат закрити повечето казина и игрални зали в страната.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
От ГЕРБ отказаха да подкрепят предложението на Валери Симеонов да бъдат закрити повечето казина и игрални зали в страната.

Без особени усилия депутатите от ГЕРБ успяха да прокарат през парламентарната бюджетна комисия законодателни промени, с които съществуващата Държавна комисия по хазарта ще се преобразува в държавна агенция, подчинена на правителството.

Това трансформира административната структура от колективен в едноличен орган, с което ще се постигне по-силен контрол и отговорност, мотивираха се управляващите. Хората на Бойко Борисов излязоха с тази идея след разкритията, че хазната е била ощетена със стотици милиони левове заради неплатени такси от хазартни оператори, за което беше обвинена комисията по хазарта.

Законопроектът не се хареса на коалиционните им партньори от „Обединени патриоти”. Националистите възнегодуваха срещу разпоредби в него, които позволяват на държавния спортен тотализатор рязко да разшири кръга на организираните от него хазартни игри – включително залагания върху резултати от надбягвания с коне и кучета, върху случайни събития и познаване на факти и др. Недоумение предизвика и предвидената възможност да бъдат организирани игрите в наети пунктове и чрез обособени устройства за самообслужване.

„Не бива да се позволи такова мащабно разширяване на дейността на спортния тотализатор. Това създава условия да се повтори схемата на „Национална лотария”, което в никакъв случай не отговаря на целите на законопроектите, които сме прокарали. Не сме съгласни да се разширява броят на обектите безконтролно в мащабите, в които операторът на игрите преди беше частен”, обяви съпредседателят на ОП Валери Симеонов. И препоръча на своите партньори да го преосмислят предложенията си. От ГЕРБ не коментираха.

Законопроектът се сблъска и с категоричната съпротива на БСП. Социалистите подчертаха, че в повечето страни-членки на ЕС органи като новата агенция са колективни и никъде не са пряко подчинени на правителството, а на едно или друго министерство. И настояха отново финансовият министър Владислав Горанов да понесе политическа отговорност. „Трябва да признаете, че е пълен провал комисията по хазарта към министъра на финансите, който трябва незабавно да си подаде оставката заради 700 милиона загуби ... Вместо Горанов да отговаря, кой – Бойко Борисов за хазарта? Е, каква ще е разликата? Премиерът, вместо да се занимава с управлението на страната, ще регистрира казина ли?”, саркастично коментира соцдепутатът Румен Гечев. От ГЕРБ отново не реагираха на критиките, а мълчаливо гласуваха за своя законопроект.

ПАТРИОТИТЕ – ОТНОВО ПРЕНЕБРЕГНАТИ

Депутатите на Бойко Борисов отказаха да подкрепят другия пакет от промени в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов. Той предвижда да бъдат закрити повечето казина и игрални зали, като възможност да действат такива бъде оставена в 5-звездните хотели, големите курорти и в близост до граничните пунктове на страната.

По време на дебата в бюджетната комисия представител на финансовото министерство обяви, че очакваните годишни загуби за бюджета от данъчни приходи, ако се затворят масово местата за хазарт, ще бъдат около 60 млн. лв. Това беше достатъчен аргумент за ГЕРБ, за да отхвърлят законопроекта. От тяхната група депутати за него гласува само шефът на комисията Менда Стоянова. Тя обясни, че го прави, защото подкрепяла борбата на Симеонов за ограничаване на разпространението на хазарта. „Добре е този разговор да продължи, за да намерим сечение за общи действия”, помирително се обърна Стоянова към съпредседателя на ОП, който запази мълчание. 

Последвайте ни и в google news бутон