Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутати алармираха за задаваща се ценова бомба в енергетиката

Няма да допуснем рязко поскъпване на тока и парното от 1 юли, увери шефът на КЕВР Иван Иванов

Илияна Кирилова

За задаваща се "енергийна бомба" предупредиха депутати в парламента по време на изслушването на председателя на КЕВР Иван Иванов за новите цени на тока и парното от 1 юни.

По искане на  Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън!" шефът на регулатора близо час отговоряше на въпроси на депутати за предстоящото утвърждаване на нови цени на електрическата и топлинната енергия за периода 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г., както и за предстоящото разглеждане и утвърждаване на нови 5-годишни бизнес планове на ВиК операторите и образуване на цени на водната услуга.

Както вече стана известно повечето топлофикации в страната заявиха пред регулатора искания за двуцифрен скок на цените от 1 юли. Най-голямата топлофикация - столичната, иска парното и топлата вода да поскъпнат с 15%. За рекордно поскъпване настояват топлодоставчиците в Габрово - със 138%, във Велико Търново - със 71%, а в Перник - с 61%За Враца исканото увеличение е с 41%, в Бургас - с над 30, в Плевен - с 16%. Най-скромни са предприятията във Варна и Сливен - те планират покачване на тарифата съответно със  7% и с 5%.

При електроенергията заявеното от топлофикациите поскъпване е още по-сериозно. Тук най-скромна е пловдивската EVN Топлофикация, която иска повишение от 17%, следвана от плевенската – с 23%.Варненската "Веолия" настоява за 25% ръст на цената на тока, който произвежда, а врачанската – с 28%. Софийската и великотърновската искат с 30% по-скъп ток. Рекордьор е пернишката топлофикация, която иска 40% поскъпване.

Ако КЕВР се съгласи на повишението на произвежданата от топлофикациите електроенергия по комбиниран начин, това ще се отрази в голяма степен и върху цената на тока за бита. Електроразпределителните дружества вече поискаха тока за бита да поскъпне с 2% от 1 юли, но е възможно поскъпването да е по-високо заради новите цени на топлоснабдителните дружества

Освен това до края на юни топлофикационните дружества със сигурност ще поискат и допълнителни увеличения към вече представените цени - заради устремното поскъпване на природния газ, доставян от "Булгаргаз".

Шефът на КЕВР също допусна цената на природния газ да продължи да расте. Пред депутатите той обясни, че търсенето на енергийни суровини рязко се е повишило и само в последните два месеца цената на международните пазари се е повишила с 38% и ще расте със сигурност и през следващите два месеца.

"Най-голямо значение за цената на топлоенергията и електроенергията обаче ще има цената на въглеродните емисии", каза Иван Иванов. "При прогнозирани 22 евро за тон, цената вече е скочила до 50 евро и това изключително негативно ще повлияе на цената на електроенергията от въглищните централи, ако цените на въглеродните емисии се задържат на тези високи нива. Може да се стигне до цена на емисиите по-висока от цената за производство", предупреди Иван Иванов.

Расте и цената на електроенергията на борсите, което също ще се отрази на тарифата за следващите 12 месеца.

"Има сериозни наслагвания в енергетиката - милиардни загуби на държавните дружества, скок на цените на въглеродните емисии, падеж на облигациите на БЕХ, неефективно изливане на милиони в студен резерв. Как ще удържите задаващата се енергийна бомба?", попита Владислав Панев.

"КЕВР няма да позволи рязко вдигане на цената на топлоенергията и електроенергията. Всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения, някои твърде странни, но КЕВР ги приема единствено за иформационна база. Отговорно и критично подхождаме към одобряване на цените, така че да защитим и интересите на потребителите, и да не допуснем дружествата да фалират",  посочи Иванов. И увери, че комисията няма да признае нито един разход на топлофикациите, който счита, че не е необходим.

Мая Манолова поиска КЕВР да се откаже от новата методика, по която вече определя цената на парното и топлата вода за цяла една година напред. Според нея това трябва да става месец за месец. "Сега се създават големи дисбаланси и се затрудняват домакинствата. Само за една година Топлофикация София е прибрала 22 млн. лв. повече от своите потребители", заяви Манолова.

"Ако топлофикациите са реализирали надвзети приходи, те ще бъдат приспаднати в цената в следващия ценови период", отговори Иванов.

До края на май КЕВР ще е готова с анализа на поисканите нови цени на парното и тока от топлофикационните дружества и ще представи доклад, който през юни ще бъде обсъден на публични заседания на комисията. Публично обсъждане ще има и на проекторешението на комисията за новите цени от 1 юли.

Още по темата