facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Цената на природния газ за август и септември 2019-а падна с 34%

КЕВР тепърва ще преизчислява тарифите за синьото гориво за следващите месеци
353
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
КЕВР утвърди цените със задна дата на закрито заседание.

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди намаление в цените на природния газ за август и септември 2019 г.  с повече от 34 на сто. Промяната със задна дата е очаквана, след като през март "Булгаргаз" и "Газпром експорт" се договориха цените да бъдат намалени и преизчислени за всеки отделен месец от периода 5 август 2019 - 31 март 2020 г.  и занапред да се определят месеце за месец. А ценовата формула за руския газ бе "скачена" за международните газови  борси и хъбове и това доведе до значителни корекции надолу.  Така от 1 април синьото гориво, продавано от "Булгаргаз", поевтиня с над 40%. Междувременно  руската компания възстанови на българското предприятие 150 млн. лева, които призна за надзвети. Сега на  свой ред "Булгаргаз" трябва да изчисли какви суми е надвзел от своите клиенти и да им възстанови надплатеното. Това включва и топлофикациите, работещи на газ, които ще трябва да компенсират своите клиенти за сметките от 5 август насам. 

  

Преизчисленията за времето 5 август 2019 -  31 март 2020 се позабавиха заради събирането на миналогодишни данни за котировките на газа по световните пазари, а и защото се оказа, че калкулациите трябва да бъдат изрично регламентирани с промени в закона за енергетиката.

Сега КЕВР обявява първите корекции със задна дата. Утвърдената нова цена за природния газ, доставен от +Булгаргаз" през 5-31 август, е 29,28 лв./MWh. Това означава намаление с 15,62 лв./MWh, или с 34,79%. За периода 1-30 септември 2019-а намалението е с 15,41 лв./MWh, или с 34,32%.

Предстои енергийната комисия да утвърди по-ниски цени на синьото гориво и за октомври, ноември, декември, януари, февруари и март.

 

СМЕТКИ

Обявените от КЕВР преизчислени цени за август и септември включват:  цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" в размер на 0,85 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото, в размер на 0,13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен". Не са включени цените за достъп и пренос през газопреносната мрежа.

КЕВР пояснява, че е отчела реално доставените количества природен газ през периода и променените условия по договора между "Булгаргаз" и "Газпром", съгласно които цената се образува по хибридна формула. "Отчетени са и разходите за пренос на природен газ през територията на Румъния за въпросния период, както и усредненият валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ за период от 45 дни, предхождащи месеца на внасяне на предложението за утвърждаване на цена -  от 17 май до 30 юни 2019 г.", уточняват от регулатора.

 

Ключови думи:

природен газ, Булгаргаз
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Овергаз връща на клиентите парите от намалената цена за синьо гориво

23.06.2020

776
Булгаргаз предлага поевтиняване на синьото гориво от юли и август

22.06.2020

317
Депутатите и газовият бизнес се разбраха за новите санкции

18.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

922 3

Коментари

Stern

Язък за хвалбите, че цената за  потребителите пада с 40% и отгоре.

Пада с 34% само себестойността на газа. Цената за пренос и доставка си остава. Ако е, както при тока, около половината крайна цена, то за потребителите пада с около 17%.

А за парнаджиите, ако успеят да убедят Иван Иванич, че газът е само 30% от крайната цена, то реално сметките на клиентите им падат с 6%.

Минус 40% е доста по-различно от минус 6%, но пък пиара си свърши работата и остави впечатление в 80%, че намаленето на сметките ще е грандиозно.

И чакам да видя какво ще исмислят за зимните месеци, че тогава борсовите цени ще са доста по-неприятни.

Каубой
снимка на Каубой

Който сака еФтино, с манарчето у корията.

mamut

  ми цена пренос и цена доставка са цени на мрежови оператори  и подлежат също на регулация те се явяват естствен монопол и във всички държави точно те се регулират , а не цената на самата енергия която трябва да я определя "пазара" (било газ, електро или топлинна).

 

vrana2

   Загубите от транзитни такси за 15 милиарда м.куб. газ на стойност стотици милиони долара, който минаваше през територията за Турция къде ще ги калкулират?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×