Медия без
политическа реклама

Цената на петрола започна да пада

Саудитска Арабия и други членки на ОПЕК може да увеличат производството по-рано от планираното

02 Юни 2022

Котировките на суровия петрол се насочиха към понижение. Това се случи, след като се разбра, че Саудитска Арабия е готова да увеличи добива на петрол, ако международните санкции провокират спад на руското производство.

Нефтът тип „Брент” поевтиня с 1.65% до цена от 114.4 долара за барел, а американския лек суров петрол WTI -  с 1.80% до 113.2 долара за барел. 

Предния ден имаше поскъпване, след като ЕС наложи шестия си пакет санкции срещу Русия, включващ частично петролно ембарго. 

През последните 30 дни цените на петрола се задържат над 110 долара за барел. Най-ниска цена бе отчетена в края на търговията на 10 май, когато фючърсите за „Брент” затвориха сесията на цена от 102.46 долара. Пикът бе на 30 май, когато „Брент” затвори търговията на цена от 117.60 долара за барел. Войната в Украйна допринесе за несигурността на световните енергийни пазари, като санкциите срещу Русия поставиха огромна въпросителна относно енергийните доставки за Европа.

Заради санкциите Русия е принудена да продава нефт с огромни отстъпки на държави като Индия, които не се присъединиха към наказателните мерки срещу държавата агресор. 

Световните медии съобщиха, че са били проведени консултации в рамките на ОПЕК за скоростно  увеличаване на добива от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Днес има среща във формат ОПЕК+ - членове на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници.

Очакванията си плановете за нарастване на нефтодобива и предлагането да се измесят от септември към  юли-август, твърдят дипломатически източници, цитирани от световните агенции.

Саудитска Арабия е най-големият производител в ОПЕК. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

петрол

Още по темата