Медия без
политическа реклама

Цената на бензина ще падне до 2 лева до дни

Войната между големите сили срина котировките на петрола

Илияна Кирилова

Цената на петрола в последните дни е рекордно ниска, но бензиностанциите в България по традиция реагират със забавяне и неохота. Все пак експерти прогнозират, че до края на тази седмица бензинът у нас масово може да падне до 2 лева за литър. 

Ето кои са градовете с най-евтини горива в БългарияВ момента цената на А 95 остава твърде висока - средната е 2.21 лв./л, показват данните, събирани от портала Fuelo. Дизелът е още по-скъп - 2.26 за литър средно за страната. Както винаги, дребните търговци продават по-евтино, а големите вериги държат високи цени. Много обекти на "Петрол" и на "ЛУКойл" например продават литър от най-масовия бензин на нива над 2.30 лв. Рекордът за тази сутрин е на бензиностанция в близост до Аспаруховия мост във Варна, където цената е 2.38 лв. В същото време  веригата на депутата бизнесмен Веселин Марешки предлага А-95 по 1.85-1.95 лева. 

Очакванията са в следващите дни големите вериги бензиностанции у нас най-сетне да отразят световните пазарни тенденции и да свалят високите си цени. Първото голямо поевтиняване на международните борси беше в края на януари - началото на февруари, когато заради епидемията и намаленото потребление в Китай цената на петрола на световните пазари се понижи с около 25 процента. А в понеделник фючърсите котировки се сринаха с над 20% под 37 долара за барел. Причината  - Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да намалят производството на нефт в условията на свиващо се заради настъплението на епидемията потребление.   

"В момента рафинерията в Бургас преработва нефт, който е договорен през декември и е доставен през януари и началото на февруари. Тогава цените бяха 62- 67 долара за барел. Но тенденцията е ясна, в следващите дни ще видим февруарското намаление по бензиностанциите", обясни пред "Труд" председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

 

НАКЪДЕ

Петролът се срина. Идва ли криза в световната икономика?След разрива Рияд обяви през уикенда, че намалява цените на своя петрол и ще увеличи добива, което предизвика срива в цените. Последва ответен удар на Москва -  Русия също отмени ограниченията и обяви, че компаниите ѝ са свободни да добиват колкото искат.

Петролният гигант Saudi Aramco предложи безпрецедентни отстъпки за Азия, Европа и САЩ, за да убеди рафинериите да използват саудитски нефт. Според Bloomberg от Рияд били готови да увеличат производството до рекордните 12 млн. барела на ден - при по-малко от 10 млн. в момента.

Ако цената на петрола се задържи под 50 долара, това ще се отрази добре на световната икономика. Евтиният петрол е важен за повечето европейски страни, които са вносители на черно злато. Разклатената от коронавируса китайска икономика също ще си поеме въздух при по-ниски цени на петрола.

Анализатори коментират, че сегашните събития напомнят на решението на Саудитска Арабия да наводни пазара на петрол през 1985 г. Това в допринесе за ускоряването на разпада на Съветския съюз.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата