Медия без
политическа реклама

България се изстреля втора след Индия по внос на руски нефт по море

След задействането на новите западни санкции само четири държави в света приемат танкери с "Уралс"

България се оказа ключова входна точка за "токсичния" руски петрол, след като санкциите на Запада се задействаха на 5 декември. Към 16 декември Русия е успяла да пласира свой нефт с танкери само в четири страни на планетата и нашата влиза в това каре заедно с Индия, Китай и Турция, показват данни на Refinitiv Eikon и на търговци от бранша. България получи изключение от санкциите и до 2024 г.  може да внася от забранения петрол по море за преработка в "ЛУКойл Нефтохим". 

След въвеждането на европейското ембарго и на "ценовия таван", който забранява да се застраховат танкери, превозващи "Уралс" с цена, надвишаваща 60 долара за барел, купувачите и покупките на руски петрол драматично са се свили, коментира "Ройтерс".  Повече от половината от общия обем руски нефт, натоварен на кораби за износ между 1 и 16 декември, е поел към индийски пристанища, като става дума за поне 2 милиона тона.

България се оказва втори по важност след Ииндия купувач в посочения период с внос на 800 000 тона Urals, изпратени към Бургас от Litasco - търговското дружество на "Лукойл". 

Впечатлява драстичното свиване на доставките към Китай - към 16 декември за там е изпратен само един товар от 140 000 т Urals.

И Турция е намалила импорта на руски петрол. STAR, най-голямата рафинерия в страната, собственост на азербайджанската компания Socar, спря вноса на "Уралс", за да не попадне под санкции. Само една партида от 140 000 тона е изпратена в Турция, твърдят източници на "Ройтерс".

При свиващи се пазари руските петролни компании са в жестока конкуренция помежду си и с другите големи износители, и са принудени да свалят цените. Индия не пропуска да се възполза от ситуацията и  внася охотно руски нефт, като успява да си издейства договори с големи отстъпки. Експерти твърдят, че дори има сделки на цена под себестойност.  

 

Петролът поскъпва след като падна до най-ниска цена от 6 месеца - Money.bg

Под натиск

На 5 декември влезе в сила забраната на ЕС за внос на руски нефт с танкери, както и таван на цените на Г-7 за руския износ по море от 60 долара за барел. Тези санкции заедно с намаленото глобално търсене заради  забавено развитие и рецесия в част от икономиките и в съчетание с ембаргото за финансиране, застраховане и обслужване на кораби с руски петрол и продукти бързо дават желаните ефекти.  

Експерти изчисляват, че след въвеждането на санкциите индийски компании са купували "Уралс" (Urals) с отстъпки 12-15 долара за барел спрямо средната цена на "Брент". За сравнение, преди Русия да нахлуе в Украйна, премията за купувачите е била само около 2.8 долара. На някои руски пристанища отстъпките за индийски клиенти са се увеличили до 32-35 долара за барел, когато в цената не са включени товаренето и транспортирането, пише "Дневник". 

Натискът върху производителите се е увеличил допълнително в западните товарни портове на Русия, тъй като има недостиг на "ледени" танкери, пригодени за мразовитото време. Това води до вдигане на транспортните разходи - тарифите за превоз са се повишили от 3 долара за барел преди войната на 11-12 долара сега. Руските доставчици на петрол не разполагат с достатъчно собствени кораби и се налага да наемат чужди, което се оказва все по-скъпо. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

петрол, нефт, санкции, танкери

Още по темата