Медия без
политическа реклама

Бизнесът поиска държавата да покрива 70 лв./MWh в следващите 6 месеца

21 Септ. 2021
Илияна Кирилова

Компенсация от 70 лв. на мегават часа за потребената електроенергия в периода от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г. искат от служебния кабинет от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

Мярката според АИКБ ще компенсира частично огромните разходи, които предприятията в момента имат за ползваната електроенергия. Освен това така цената, която фирмите плащат за нея на свободния пазар, ще се доближи до цената на регулирания пазар за битовите потребители. 

От началото на юли средната цена на Българска независима енергийна борса в сегмент „Ден напред“ е скочила от 185,59 лв./MWh до 238,28 лв./MWh през септември. През август за кратко дори бе постигнат и рекорд от 407,05 лв./MWh, припомнят от АИКБ. Те прогнозират, че средната цена на тока за бизнеса през четвъртото тримесечие на годината ще е средно 259,37 лв./MWh. В същото време КЕВР е определила далеч по-ниска прогнозна цена за периода 01.07.2021 г. – 30.06.2022 г. в размер на 119,00 лв./MWh.

Така всеки небитов потребител от българската икономика ще бъде подложен на ценови шок заради разликата от 140,37 лв./MWh над официалните разчети на регулатора, посочват от АИКБ.

Испания, Франция, Гърция вече предприемат решителни действия за подпомагане на тестопански потребители на електроенергия. Ако българското правителство не реагира в адекватно къси срокове, това ще доведе до мащабна загуба на конкурентоспособност на българската икономика, предупреждават от АИКБ.

Разчетите на работодателската огранизация показват, че компенсация от 70,00 лв./MWh за следващите 6 месеца ще струва на държавата ресурс от 840 млн. лева. (Очакванията са електропотреблението на небитовите стопански потребители за четвърто тримесечие на тази година и първото тримесечие на 2022 г. са за 12 TWh.)

Как може да се осигури нужния ресурс – именно опитът на други страни членки е адекватното решение в случая: чрез преразпределение и балансиране на ангажирания в електроенергийния пазар финансов поток, посочват от АИКБ. Те подчертават, че разходите за потребителите са приходи за производителите на електроенергията. Въпросните 840 млн. лева били под 64% от шестмесечната свръхпечалба (над планираната и вече постигнатата) на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.

От АИКБ предлагат компенсациите към всеки небитов стопански потребител да се разплащат от НАП ежемесечно, за изминалия месец, срещу предоставените разходни счетоводни документи, удостоверяващи текущото индивидуално електропотребление.

Ключови думи:

АИКБ, компенсации, ток

Още по темата