Quantcast

Медия без
политическа реклама

Битката за трасето на АМ "Струма" избухна в протести и арести

Зелените твърдят, че с Кресненския участък "инкасаторите на служебния кабинет" газят закона

16 Май 2023Обновена
БГНЕС
Протест на еколози и местни хора съпътства първата копка на довършване на пътен възел "Кресна". Събралите се хора скандираха скандираха: "Мафия", Шишков е лъжец", "Убивате Кресна", предаде БГНЕС.

Церемонията, на която днес министър Шишков трябваше да даде старт на довършването на обхода на Кресна, бе помрачена от масирано полицейско присъствие и арести на протестиращи природозащитници. 

Опитите на служебния кабинет да раздвижи изграждането на най-проблемния участък от магистрала "Струма" - през Кресненския пролом, в последните седмици предизвикаха серия демонстрации. Напрежението ескалира, защото остава неясно по какъв вариант ще бъде прокарана магистралата в района на дефилето, а ресорното министерство и АПИ гузно мълчат по въпроса, докато тайно задвижват строителството.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) подготвя стартирането на строителни дейности на Лот 3. от АМ „Струма“ - невралгичния участък в района на Кресненския пролом.
Служебното правителство е сключило тихомълком двата договора за изграждане на магистрала "Струма" в най-трудната й част - района на Кресненското дефилe. Договорите са подписани още през  април, макар че информацията за това е подадена през май.

Официалните лица, дошли да режат лентата на новия обект, бяха пазени от полицейски кордон, а междувременно стана ясно че са били арестувани известните природозащитници Андрей Ковачев и Петко Ковачев, които от години се борят за изнасянето на бъдещата магистрала изцяло извън дефилето, за да се опази уникалната природа. Задържан е и доц. д-р Стоян Бешков - зам. директор на Природонаучния институт с музей към БАН, който също е участвал в протеста за спасяването на Кресненското дефиле.

Доизграждането на пътен възел "Кресна" е около 300 метра. Това всъщност е връзката с бъдещата магистрала през дефилето. Именно това провокира протеста, на който хората скандираха: "Мафия". Министър Иван Шишков продължава да твърди, че още не е избран окончателен вариант за този участък от "Струма" и не разбира защо се гневят демострантите. 

 

Реакции

Тома Белев, бивш зам.- министър на околната среда, обяви във Фейсбук, че е изпратил сигнал до МОСВ да наложат спиране на нарушението. Според него министър Шишков и заместника му Николай Шушков "правят в Кресна първа копка на главен път в нарушение на законите за околната среда и биоразнообразието". Белев обаче се съмнява, че от екоминистерството ще направят нещо - "сега там управляват лица, които и те не познават законите". "Няма няма край тази олигархична зависимост", възкликва Тома Белев в края на поста си. 
Още по-гневно реагира в социалните мрежи Борислав Сандов, който бе начело на екоминистерството в кабинета "Петков". "Надявам се инкасаторите на служебното правителство да се озоват зад решетките не само за 24 часа, а поне за няколко години, заради противозаконни действия, ощетяващи бюджета на България с милиони и причиняващи вреди на околната среда и човешкото здраве", коментира Сандов във Фейсбук.

"Когато започнат арести  на природозащитници, това винаги е началото на края на някое безумие и винаги следват политически промени. Многобройни са примерите от последните 35 години. С доц. Бешков прекарахме 24 часа в една килия при предишния му арест (02.09.2020 г.). Тогава той, както и аз, спечелихме делото за задържането ни. Вярвам, че сега ще се случи същото", написа ексминистърът.

 

Отговорът 

От пресцентъра на МРРБ разпространиха разясненията на служебния министър Иван Шишков за спорния участък:

"Доизграждането на пътен възел „Кресна" не предопределя трасето на лот 3.2 на АМ „Струма". Няма как сега да обещае, както протестиращите искат, че двете платна на участъка ще бъдат източно от Кресненското дефиле, преди да завърши процедурата. Най-вероятно трасето ще стане ясно след няколко месеца. Но ако днешният ден го нямаше, тогава щеше да е късно. Каквото и да беше решението, този участък щеше да се върне в изходна позиция."

„Знаете колко човешки живота се загубиха в това дефиле. Не можем да чакаме повече, независимо от взетите мерки в момента. Сега целият трафик преминава през Кресна. Каквото и да е решението, който и от трите варианта да бъде избран, движението няма да минава през Кресна. Което означава, че това е изключително важно за населеното място. Връщане на процедурата с две години назад означава тировете да продължат да минават през града". 

 „Ако бъде избрано трасето с две платна източно от Кресна, най-вероятно за 3-4 години ще бъде изградено. Ако обаче бъде избрано трасето с едно платно в дефилето и обход на Кресна, по всяка вероятност обходът на Кресна ще бъде изграден по-рано, което пък ще облекчи проблема в града. Така че и в двата варианта ще бъде благоприятно за населението на Кресна", каза министърът. И допълни, че предвид развиващата се търговия в населеното място, проектът предвижда изграждането на паркинг, който да осигури възможност за осъществяване на такава дейност на населението.

 

Дотук

В момента е изпълнена и в експлоатация е въведена част от пътен възел „Кресна", който попада в обхвата на лот 3.3 Кресна - Сандански на АМ „Струма". Построени са три от общо шест пътни връзки, както и кръговото кръстовище. С доизграждането на другите три пътни връзки ще се осигури безконфликтното и безопасно движение на пътните превозни средства по направлението София - Кулата в натоварения участък за включване на движението от двулентовия габарит на съществуващия първокласен път в автомагистралното трасе на лот 3.3 Кресна - Сандански от АМ „Струма", който е в експлоатация от декември 2018 г.

Доизграждането на пътния възел и функционирането му в пълен обхват не предопределя трасето на лот 3.2 от АМ „Струма" през Кресненското дефиле. Съоръжението ще се използва при реализацията на всички алтернативи, разгледани в процедурата, завършила с Решение по ОВОС № 3-3/2017. Това ще даде фактическа възможност за финализиране на извършващата се в момента процедура по сравнение и оценка на всички потенциални алтернативи за трасе, в пълно съответствие с изискванията и препоръките на Европейската комисия.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?