Медия без
политическа реклама

АПИ гласи незаконно строителство на "Струма" през Кресненското дефиле

Еколози ще поискат ЕК да блокира цялата програма "Транспорт", ако започне работа по магистралния участък

Магистралата към Гърция трябваше да е напълно завършена за Олимпийските игри през далечната 2004 г.
БГНЕС
Магистралата към Гърция трябваше да е напълно завършена за Олимпийските игри през далечната 2004 г.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) подготвя стартирането на строителни дейности на Лот 3.2. от АМ „Струма“ - невралгичния участък в района на Кресненския пролом. А в момента всяка работа по тази част на магистралата би била незаконна, защото оценката за въздействие върху околната среда е изтекла и трябва да се направи нова. Това твърдят група известни природозащитници в сигнал до медиите. Те са получили информацията от "вътрешен източник", чиято самоличност не разкриват, за да не бъде уволнен. 

"От октомври 2022 г. извършването на каквито и да е дейности, свързани с изграждането на лот 3.2. е незаконно, защото тогава изтече 5-годишният период на действие на Решението по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС)", поясняват еколозите. И припомнят, че още през 2019 г. Европейската комисия върна със сериозни забележки документацията за този участък на АМ "Струма" с настояване да бъде изготвена нова екооценка на всички смислени алтернативи. Това искане е поставено и през лятото на 2022 г. в отворено писмо до регионалното министерство.

Единственият полезен ход на България за кресненската отсечка от магистрала "Струма" е т. нар. пълен източен вариант, който изнася трафика над дефилето.

Точно заради липсата на нова ОВОС Брюксел "замрази" преговорите за финансиране на магистралния участък, посочват природозащитниците. Те призозават гражданите да подават сигнали, ако забележат "каквито и да е дейности по изграждането на АМ „Струма“ в района между разклона на пътя за Банско при Симитли и включването в магистралата южно от град Кресна. 

Строежът на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле предизвика огромен наплив от кандидат-строители. В петък и във вторник бяха отворени цели 22 оферти за двата лота между Кресна - Крупник.  Фирмите са повече на брой, но повечето участници се явяват в съдружия.

Организациите, работещи за опазването на Кресненския пролом, започват спешно изготвянето на жалба до Европейската комисия.  Тя ще бъде изпратена в мига, в който  бъдат установени каквито и да е строителни работи или подготовка за такива в района на дефилето, и ще съдържа искане до Брюксел да бъде спряна цялата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, предупреждават природозащитниците.  

 

 

Зиг-заг

На 1 август 2022 г. бившият министър на околната Борислав Сандов обяви, че по препоръка на ЕК отново трябва да се обследват различни варианти за "Струма" през района на Кресна. Оценката, издадена през 2017 г. беше за вариант с две разделени платна, като в едната посока трасето минава по източните склонове над дефилето, а в другата магистралата следва сегашното шосе през Кресна. Ексминистърът, който е дългогодишен екоактивист,  обясни, че изграждането на дълъг тунел е по-щадящият за уникалната природа на дефилето вариант. Този вариант обаче е много по-скъп и сложен за изпълнение.  Тогава Сандов каза още, че така или иначе заради споровете за трасето и огромното закъснение парите от ЕС, предвидени за довършването на този участък от "Струма", са пренасочени към друга магистрала - "Европа", за да бъдат оползотворени. 

Нова неочаквана засечка се появи пред довършването на автомагистрала "Струма". Заслугата" е на зеления Борислав Сандов, който в последния си час като министър на околната среда е подписал блокиращо решение. В понеделник в 17. ч.

През декември обаче регионалният министър Иван Шишков обясни в Народното събрание, че служебното правителство прави опити да спаси старата ОВОС, защото изготвянето на нова оценка ще отнеме много време и ще отдалечи в неизвестното бъдеще завършването на АМ "Струма".

"Има вероятност през май 2023 г. да бъде издадено частично разрешение за строителство, само за малък участък, и то главно за да се спаси Оценката за въздействие, чиято актуалност скоро ще изтече и тогава ще трябва да се повтори цялата дълга процедура по издаване на ОВОС", коментира тогава министърът пред депутатите."Ако служебният кабинет остане в следващите месеци да работи, ще направя всичко възможно, за да спасим ОВОС. В момента има завършена процедура ОВОС и разгледани мерки, свързани с опазването на околната среда", обясни арх. Шишков в парламента. До края на януари с екоминистерството трябва да изберем трасе за "Струма", така че до май 2023 г. да може наистина да се издаде разрешение за строеж  - за малка част от трасето", заяви в края на 2022 г. арх. Шишков.

Мъките с трасето на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле продължават и краят им не се вижда. Това стана ясно от отговорите на служебния министър Иван Шишков на въпроси на депутати днес в Народното събрание.    Според арх. Шишков има вероятност през май 2023 г.

 

Какъв ще е отговорът на министъра и на АПИ след днешния "ултиматум" на "зелените", предстои да научим. 

Авторите на предупреждението са предоставили своите контакти за евентуално подаване на сигнали: 

Андрей Ковачев, 0887 788 218, [email protected]

Димитър Василев, 0887 584 853, [email protected]

Петко Ковачев, 0899 444 374, [email protected]

Петко Цветков (СДП „Балкани“), 0887 522 206, [email protected]

 

Сигналите могат да се във всякаква форма - писмени или устни, снимки, видеоматериали.

 

Организацията "Да спасим Кресненското дефиле" разказва на своя сайт  историята на злополучния магистрален участък". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата