Медия без
политическа реклама

Спорът откъде да мине магистрала "Струма" ще се точи и догодина

Гробище, ловно стопанство и взривоопасни складове затлачили работата по АМ "Хемус", обясни министър Шишков

МРРБ

Мъките с трасето на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле продължават и краят им не се вижда. Това стана ясно от отговорите на служебния министър Иван Шишков на въпроси на депутати днес в Народното събрание.  

Според арх. Шишков има вероятност през май 2023 г. да бъде издадено разрешение за строителство, но само за малък участък, и то главно за да се спаси Оценката за въздействие, чиято актуалност скоро ще изтече и тогава ще трябва да се повтори цялата дълга процедура по издаване на ОВОС.

Магистралата "заора" в дефилето, защото Европейската комисия изпрати много критики за лоши разчети и несвършена работа, което пък наля нов катран в старите спорове откъде да минава креснеският участък, така че едновременно да щади природата и да не струва безбожно скъпо. 

""В момента има завършена процедура ОВОС и разгледани мерки, свързани с опазването на околната среда", обясни арх. Шишков в парламента. "До края на януари с екоминистерството трябва да изберем трасе за "Струма", така че до май 2023 г. да може наистина да се издаде разрешение за строеж  - за малка част от трасето, за да бъде спасен ОВОС-а", посочи той.

Ако служебният кабинет остане в следващите месеци да работи, ще направя всичко възможно, за да спасим ОВОС", увери арх. Шишков.

Той бе поканен от депутатите да докладва

 

какво се случва са големите пътни проекти,

 

като подобно изслушване се прави вече няколко пъти. Ето днешните акценти от разясненията на министъра:  

 

Тунелът Петрохан  е най-бързото трасе от Видин към Кулата. 

В отсечката Видин - Макреш има забавяне заради  учредяване на сервитути за множеството инженерни мрежи, но вече са издадени необходимите разрешителни и предстои възобновяване на работата на терен.

Участъкът Мездра – Ботевград се очаква да бъде завършен през 2024 г.

На отсечката Ружинци – Монтана се изпълняват устройствени процедури, като се очаква обезпечаването на трасето да е извършено до май 2023 г. и строителството да започне от средата на следващата година.

В участъка между Монтана и Враца има проблем с трасето -  проектирано е да преминава край складове с боеприпаси и сега се прави нова разработка, а вероятно ще се наложи и нова ОВОС.

По магистрала "Хемус" от планирани 420 километра към са изградени само 191 километра. Строят се участъците 1, 2 и 3, като напредъкът по всеки от тях е съответно, 66%, 20% и 47 процента.

За лотовете 4 и 5, където има незаконно строителство,  МРРБ предлага законово уреждане за "търпимост", за да може да продължи работата по тези участъци.

Шести лот на магистралата е на финална фаза на отчуждаване.

Лотове 7 и 8 имат проблеми с трасето - минават край складове за боеприпаси и до защитена територия с ловно стопанство. В момента се разработва  решение за заобикаляне.

И при лот 9 има засечка - заради "съседство с гробище", но трасето вече е коригирано и се очаква да стартира работата по техническия проект.

За магистрала "Черно море" има сключен договор за изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и Подробен устройствен план – парцеларен план на магистралата. Разработването на втори и трети етап от идейния проект ще продължи до вариантно решение на трасето, постановление на решение на ОВОС се очаква в рамките на 2024 г. За трасето има три основни варианта, три алтернативни и един комбиниран вариант. Според екоминистерството приемлив е само един от основните варианти.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата