facebook
twitter

Икономика

Рекордно скъпата "Струма" събра рекорден брой оферти

Километър от пътя през Кресненското дефиле ще струва около 40 милиона лева
954
АПИ

Строежът на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле предизвика огромен наплив от кандидат-строители. В петък и във вторник бяха отворени цели 22 оферти за двата лота между Кресна - Крупник. Фирмите са повече на брой, но повечето участници се явяват в съдружия. Сред кандидатите са известни големи български строители като Джи Пи Груп, Хидрострой, ПСТ груп, Грома (преди "Агромах"). Но има и доста "чужденци", познати от други магистрални проекти у нас - например италианската "Тодини", турските "Доуш" и "Дуйго" и др.

Големият интерес към тази част от "Струма" е лесно обясним - скоростните ленти и съоръженията, които ще се градят, разчитат на рекорден за българските мащаби бюджет. За първия участък, който е около 13 км, държавата е определила таван на цената от 444.8 млн. лева, което прави по 34 милиона на километър. Това е абсолютен рекорд в историята на българското магистралостроене. Но всъщност втората отсечка е още по-скъпа. Тя е десетина километра, а индикативната стойност е 430.5  млн. лв., което дава безпрецедентен резултат - по 44 милиона за километър без ДДС. Става дума за така наречения източен обход на дефилето, който бе избран след дългогодишни спорове за тунели, земетръси, опазване на дивите животни и прочее. В сумите и за двата лота са включени разходи и за проектиране. Така бъдещите разходи за "кресненската" част на "Струма" надскачат 1 млрд. лева с ДДС.   

А обяснението за шампионските бюджети на двата лота е познато - строителството е много сложно, ще има тунели, виадукти, надлези, подлези и т.н. Това е и версията за предългия срок, определен за изпълнение на двата лъча на "Струма"  - 1556 дни. Припомняме, че все пак става дума за къси участъци, които при това няма да имат всички атрибути на магистрала заради трудния релеф. 

За "по-евтиния" лот се състезават 27 фирми, в различни партньорски конфигурации, а офертите са 10. За втория лот офертите са 12, като под тях са се подписали общо 30 фирми, което също е своеобразен рекорд. В състава на кандидатите впечатляват няколко неща  Доста от фирмите се състезават и за двата лота. ГБС "Инфраструктурно строителство” е подал една оферта самостоятелно, а за другия участък е в консорциум. 

Почти вездесъщите Джи Пи Груп, които наскоро бяха обявени за победител в конкурса за тунел “Железница” (пак на “Струма”), сега играят и за двете отсечки в комбина с "Логистика 21".

Има и международни обединения - например турската “Доуш” играе в отделни консорциуми с българските "Автомагистрали Хемус" и "Трансконсулт 22".

"Трейс груп", Алве консулт", "Геострой", "Громахолд", "Пътстрой 92" са претенденти и за двата лота.

 

 

 

ПО СЕДЕМ НА ДЕН  

Управляващите бързат със строителството на цялата магистрала, за която ЕК дава стотици милиони финансиране. "Струма" трябва да е готова до 2023 г., защото в противен случай България ще трябва да върне на Брюксел всички похарчени пари. Срокът от 1556 дни за отсечките през Кресна е съобразен с това условие. Той обаче не е особено амбициозен, защото излиза, че строителите ще напредват с по 7-8 метра средно на ден. А ако сключването на договорите се проточи заради обичайния проблем - верижни реакции от жалби срещу обществените поръчки, искове в КЗК и съдебни дела, срокът, който България гони - 2023 г., може да се окаже абсолютно неизпълним.

 

 

Все още няма коментари

Още

Български превозвачи обмислят да блокират Страсбург

23.03.2019

1083 9
Fitch повиши кредитния рейтинг на България

23.03.2019

580 10
Среднистите стават по-необходими от висшистите

22.03.2019

2194 76

Влез или се регистрирай за да коментираш

×