Quantcast
Бензиностанциите започнаха да увъртат за отстъпка за горивата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Бензиностанциите започнаха да увъртат за отстъпка за горивата

Обновена
6 246

Предоставянето на отстъпка от 25 стотинки на всеки зареден литър гориво до 50 литра към момента би било трудно. Фискалните ни системи са трудно променяеми. Реализирането на такава схема обаче зависи от детайлите, които трябва да се решат от финансовото министерство.

Това обяви в ефира на Нова тв Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Асоциацията е разговаряла по схемата с МФ, но експертите не бързат да навлизат в конкретика.

„Има различни начини на прилагане на подобна мярка. Във Франция отстъпката се дава директно на бензиностанцията. В Гърция подходът е обратен – потребителите имат право на до 60 евро, като сами правят свой профил за получаване на отстъпката в данъчната служба“, коментира Бенчев. В България се предлага подобен на френския модел, но няма яснота още, каза Бенчев.

Ползването на отстъпката директно при зареждане притеснява и малките бензиностанции, защото те ще трябва на практика да финансират тази мярка, докато си получат обратно парите от държавата. Въпросът за колко кратко ще се възстановяват сумите стои на дневен ред, обясни още Бенчев.

Изказванията, че рафинерията в Бургас може лесно и бързо да се откаже от руския ненфт и да премине към алтернативна суровина, не отговаря на реалната ситуация, каза още Бенчев. Според него за пълен отказ от руски нефт ще са необходими година и половина – две.

„Изтъква се, че при планови ремонти в рафинерията пазарът дори не разбира за тях, но това е защото предварително се трупат запаси преди планови ремонти. Сега нямаме такива. Алтернативаната да се доставя суровина от съседни държави също е несигурна, защото при тях също ще има последици от евентуално ембарго на руския нефт. Вносът на гориво с цистерни по пътищата означава всеки ден в България да влизат 300-400 цистерни и да излизат обратно. Това ще съсипе туристическия сезон“, каза още Бенчев. БДЖ в момента според него не е алтернатива заради състоянието на инфраструктурата. Въпросът за колко време рафинерията в Бургас може да се пренастрои обаче е спорен - други експерти коментират по-кратки срокове.  

 

Още

КЕВР утвърди с 19% по-висока цена на газа от 1 декември

01.12.2022

329
Италия се подготвя да национализира рафинерията на "Лукойл"

29.11.2022

4743
Преди Коледа бензинът поевтинява до 2.70 лв., а дизелът - под 3 лв.

27.11.2022

МИЛА КИСЬОВА

5124