Медия без
политическа реклама

Беларус тръгна по пътя към фалита

Fitch свали рязко рейтинга на страната заради плащането на дълговите облигациите в местна валута

09 Юли 2022
Pixabay
Беларус се опитва да мине с номера на Русия и да използва своите рубли за изплащане на дълговете.

Международната рейтингова агенция със седалище в Лондон - Fitch Ratings, понижи дългосрочния рейтинг на Република Беларус от „CCC“ на „C“. Това приближава страната с още една стъпка към фалит. Това се казва в съобщение на официалния сайт на агенцията, предаде БГНЕС.

Понижаването на рейтинга идва след решението на Министерския съвет и Националната банка на Беларус от 29 юни, с което плащанията по еврооблигации ще се извършват в беларуски рубли вместо в щатски долари.

„Това противоречи на договорните документи за облигации, които не позволяват сетълменти в алтернативни валути“, подчертава агенцията.

Ако плащанията по беларуските еврооблигации не бъдат извършени до края на гратисния период на 13 юли, Fitch ще счита това за неизпълнение и ще понижи рейтинга на страната до „RD“ (ограничен фалит), а след това до „D“ (фалит). Този статут ще се запази, докато Беларус нормализира отношенията си с международните кредитори, отбелязва агенцията.

В края на миналия месец Русия е изпаднала в неизпълнение на задълженията си в чуждестранна валута - кулминация от санкциите, наложени от Запада на Москва, които затвориха пътя за плащания към чуждестранни кредитори.

Още по темата