Quantcast

Медия без
политическа реклама

БЕХ се включва в проучванията за газ в Черно море

Парламентът нареди да започнат преговори за влизането на държавната енергийна компания в консорциума, извършващ сондажите

Илияна Димитрова
Делян Добрев прогнозира, че ако оценките за залежите са верни, България ще стане износител на газ.

Късно вечерта снощи парламентът одобри важно решение, с което включи държавната компания Български енергиен холдинг (БЕХ) в проучванията за нефт и природен газ в Черно море, провеждани досега от частен консорциум. Това ще изисква солидни инвестиции от страна на дружеството.

Предложението беше гласувано чак около 21:30 ч. вечерта след дълъг ден на разправии и сблъсъци в пленарната зала. Депутатите бяха уморени и незаинтересовани; дебат не се проведе, а и изглежда предварителните нагласи са били в полза на решението държавата да се включи в проучването. 142 парламентаристи гласуваха "за" - от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане". Против и въздържали се бяха неколцина депутати от БСП и ПП-ДБ.

Проучванията се провеждат вече над 10 години в черноморската площ, известна като "Блок 1-21 Хан Аспарух". С това се занимаваше досега консорциум от две чуждестранни компании - Тotal и OMV. Разрешение за това им издаде първото правителство на Бойко Борисов през 2012 г. В началото на юли т.г. представители на компаниите съобщиха пред парламентарната енергийна комисия, че са открили в блока няколко перспективни площи за добив на газ. И обявиха пред депутатите, че търсят партньор, който да се включи в общия им консорциум.

Буквално няколко дни по-късно ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН внесоха предложение в този дух в парламента. Под него се подписаха Бойко Борисов, Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ, Делян Добрев, Тошко Йорданов и др. С общия им проект се възлагаше на министъра на енергетиката да проведе преговори за условията и реда, при които БЕХ да придобие 20-процентов дял от консорциума на Тotal и OMV. За това на министъра се дава срок от 60 дни, след което трябва да докладва за резултатите пред парламента.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) заяви пред медиите, че Тotal и OMV очакват да открият в този участък между 210 и 510 млрд. куб. метра природен газ. Ако тези прогнози се потвърдят, ще може да се добиват по 13 млрд. куб. м газ на година - при положение че потреблението на България е около 2,5 млрд. куб. м годишно. Той оптимистично прогнозира, че при такива залежи страната ни може дори да стане износител на природен газ.

Както обаче "Сега" вече посочи, участието на БЕХ в проекта няма да излезе евтино. Планират се два нови проучвателни сондажа, всеки на стойност от 100 милиона евро. Това означава, че държавната компания трябва да се бръкне с по 20 милиона. Тази сума обаче е направо нищожна на фона на огромните разходи, които БЕХ ще трябва да направи, ако действително се окаже, че ще се разработват големи залежи от енергийната суровина.

Още по темата