Медия без
политическа реклама

БЕХ се включва в проучванията за газ в Черно море

Парламентът нареди да започнат преговори за влизането на държавната енергийна компания в консорциума, извършващ сондажите

Делян Добрев прогнозира, че ако оценките за залежите са верни, България ще стане износител на газ.
Илияна Димитрова
Делян Добрев прогнозира, че ако оценките за залежите са верни, България ще стане износител на газ.

Късно вечерта снощи парламентът одобри важно решение, с което включи държавната компания Български енергиен холдинг (БЕХ) в проучванията за нефт и природен газ в Черно море, провеждани досега от частен консорциум. Това ще изисква солидни инвестиции от страна на дружеството.

Предложението беше гласувано чак около 21:30 ч. вечерта след дълъг ден на разправии и сблъсъци в пленарната зала. Депутатите бяха уморени и незаинтересовани; дебат не се проведе, а и изглежда предварителните нагласи са били в полза на решението държавата да се включи в проучването. 142 парламентаристи гласуваха "за" - от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане". Против и въздържали се бяха неколцина депутати от БСП и ПП-ДБ.

Проучванията се провеждат вече над 10 години в черноморската площ, известна като "Блок 1-21 Хан Аспарух". С това се занимаваше досега консорциум от две чуждестранни компании - Тotal и OMV. Разрешение за това им издаде първото правителство на Бойко Борисов през 2012 г. В началото на юли т.г. представители на компаниите съобщиха пред парламентарната енергийна комисия, че са открили в блока няколко перспективни площи за добив на газ. И обявиха пред депутатите, че търсят партньор, който да се включи в общия им консорциум.

Буквално няколко дни по-късно ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН внесоха предложение в този дух в парламента. Под него се подписаха Бойко Борисов, Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ, Делян Добрев, Тошко Йорданов и др. С общия им проект се възлагаше на министъра на енергетиката да проведе преговори за условията и реда, при които БЕХ да придобие 20-процентов дял от консорциума на Тotal и OMV. За това на министъра се дава срок от 60 дни, след което трябва да докладва за резултатите пред парламента.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) заяви пред медиите, че Тotal и OMV очакват да открият в този участък между 210 и 510 млрд. куб. метра природен газ. Ако тези прогнози се потвърдят, ще може да се добиват по 13 млрд. куб. м газ на година - при положение че потреблението на България е около 2,5 млрд. куб. м годишно. Той оптимистично прогнозира, че при такива залежи страната ни може дори да стане износител на природен газ.

Както обаче "Сега" вече посочи, участието на БЕХ в проекта няма да излезе евтино. Планират се два нови проучвателни сондажа, всеки на стойност от 100 милиона евро. Това означава, че държавната компания трябва да се бръкне с по 20 милиона. Тази сума обаче е направо нищожна на фона на огромните разходи, които БЕХ ще трябва да направи, ако действително се окаже, че ще се разработват големи залежи от енергийната суровина.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата