Медия без
политическа реклама

БДЖ ще закупи 70 вагона "втора ръка" от германските железници

Цената им ще е по-ниската, отколкото да направим ремонт на старите вагони, увери транспортният министър

24 Яну. 2024Обновена

БДЖ и Deutsche Bahn са във финална фаза на преговори за закупуване на между 50 до 70 вагона от подвижния състав на германските железници.

Това обяви днес министърът на транспорта Георги Гвоздейков след среща с посланика на Германия Ирене Планк и представители на Deutsche Bahn.

„През изминалите шест месеца проведох поредица от срещи с посланици от различни европейски държави и изпратихме запитвания до всички големи производители на подвижен състав в Европа, като целта беше само една – бързи стъпки към реформата на БДЖ. Благодарение на активната подкрепа от посолството на Германия за по-малко от 3 месеца бе осигурен модернизиран подвижен състав на европейско ниво, който е наличен и ще бъде доставен в кратки срокове", заяви транспортният министър.

С тази доставка от Германия БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав, използван в момента, който е на възраст над 40 години, заяви още Гвоздейков.

Пътническите вагони, които ще бъдат закупени от германските железници, са модернизирани и доскоро са били в експлоатация от Deutsche Bahn по линиите “Intercity”. „Подвижният състав е за скорост до 200 км в час, климатизиран, без купета, а тип отворено пространство, като притежава всички удобства за пътниците“, допълни Георги Гвоздейков.

Предстои до средата на февруари български екип да посети Германия за финализиране на процедурите по сделката.

 

Доставката на немските вагони се очаква напролет, допълни в интервю пред бТВ транспортният министър Георги Гвоздейков. Той не посочи на каква възраст са вагоните, но подчерта, че през 2018 г. са преминали капитален ремонт и са били поддържани спрямо изключително високите немски изисквания. 

Страната ни е принудена да купува влакове "втора ръка" за БДЖ, не защото нямаме достатъчно средства, а защото чисто технологично няма как да доставим нови в бързи срокове, стана ясно от обясненията на министъра. Засега той се въздържа да посочи на каква цена Deutsche Bahn ще ни продаде вагоните, тъй като все още сделката не е финализирана. Цената обаче била по-ниска от тази, която жп превозвачът би платил за ремонт у нас на 70 стари вагони.

Немските вагони ще се движат по направленията София-Бургас и София-Варна като според транспортния министър може да се очаква намаляване на времето на пътуване с тях. "Целта е тези композиции да пристигат по-рано, на по-ниска цена, отколкото пътуването с автобус и така да направим по-привлекателно ползването на жп транспорта", каза Гвоздейков.

Наред с това Министерството на транспорта отново е стартирало обществената поръчка за закупуване на 35 електрически мотриси. Заданието вече е с променени параметри след спирането на процедурата от КЗК заради обжалване.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

влакове, БДЖ, Deutsche Bahn

Още по темата