Медия без
политическа реклама

След жалбите Гвоздейков пуска коригирана поръчка за 35 нови мотриси

Болница "Света Анна" се сдобива с регистрирано вертолетно летище

21 Яну. 2024Обновена
Медицински вертолет може да каца в "Света Анна" от 8 г.
Медицински вертолет може да каца в "Света Анна" от 8 г.

Болница "Света Анна" ще бъде първата софийска болница с регистрирано вертолетно летище. Утре министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще връчи на изпълнителния директорът на столичната болница "Света Анна" д-р Славчо Близнаков документите за регистрация на вертолетното летище в болницата, която има вертолетна площадка от 2016 г.

До този момент София няма болница регистрирана съгласно изискванията на европейското и българското законодателство и включена в системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS), посочват от МТС. Вертолетни площадки има в още две столични болници - Правителствена и „Сити клиник“.

Първият български медицински хеликоптер вече е готов. Очаква през предстоящата седмица за Италия да замине екип с български пилот и инженер, за да приемат машината като е планирано на 31 януари медицинският хеликоптер да долети до България. 
Това обяви пред БНР министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

"В петък вечерта получихме официално потвърждение от производителя, че хеликоптерът ще прелети на 31 януари. На 29-ти ще направи последния тестов полет в Италия, заедно с български екипаж на борда. На 31-ви трябва да пристигне в България като прелитането от Италия ще зависи и от добрата метеорологична обстановка", каза Гвоздейков.

Общият брой на хеликоптерите по този проект ще бъде 8. През тази година България трябва да придобие 3 от тях - един в края на януари, втори в края на юни и третият - през декември. През 2025 и 2026 г. ще дойдат и останалите, посочи министърът на транспорта.

НОВИ ВЛАКОВЕ

В понеделник - 22 януари, министерството на транспорта ще обяви наново коригираната обществена поръчка за закупуване на 35 електрически мотриси. Това обяви пред БНР министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Поръчката, чиято прогнозна стойност е 1.1 млрд. лв. без ДДС, е планирана да бъде финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост. Досега обаче тя бе спирана на два пъти. Първо, след като Гвозейков бе назначен на поста министър на транспорта, той прекрати няколко поръчки за обновяване на подвижния състав на БДЖ, стартирани от служебния кабинет. Мотивът беше, че са допуснати няколко съществени порока в процедурите - не е извършен предварителен контрол от финансовото министерство, предвиденият механизъм за ремонт е рисков и нецелесъобразен, а изискванията към 18-те маневрени локомотива са необосновано завишени. След като Гвозейков обяви наново поръчката за мотрисите през септември, КЗК я блокира заради сигнал от един от потенциалните участници - "Шкода Транспортейшън" А.С. 

"Преработихме спецификациите, опростихме условията, тъй като очевидно залагайки по-рестриктивни условия, затрудняваме производителите, а това ще се отрази на цената и времето за производство", каза Гвоздейков. Той увери, че забавянето не носи рискове от загуба на средства от плана за възстановяване. 

До края на януари ще бъде избран изпълнител по друга жп поръчка - тази за доставка на 20 едноетажни електрически влака тип push-pull, съобщи министър Гвоздейков. Тези влакове със скорост от 200 км/ч и капацитет от минимум 300 седящи места са с прогнозна стойност от над 1,2 млрд. лв. без ДДС.

Министър Гвоздейков обеща добра новина следващата седмица, свързана с модернизацията на жп транспорта. "Ще обявим съвместен проект с европейска държава, което ще даде шанс за развитието на жп транспорта в малко по-добра светлина и правилна посока", каза той.

НА ПОЛИГОНА

Транспортният министър обясни и предложението си за връщане на обучението на полигон в автошколите. 

"Не става въпрос за връщането на полигона от преди 30 години. Тук става въпрос за използване на модерна апаратура, която симулира екстремни ситуации. И всеки един водач, попадайки в такава ситуация, да придобие първоначалните умения и навици да може да реагира и да излезе от тази ситуация", обясни Гвоздейков.

Той посочи, че такива съоръжения има навсякъде в Европа. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

болница, вертолети, летище

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?