Quantcast

Медия без
политическа реклама

БАБХ опроверга мита за безконтролен внос на зърно от Украйна

Взети са допълнителни проби и се чакат резултатите от тях

pixabay.com

Зърното, внесено в България в последните месеци е със сертификати за качество и минава на фитосанитарен контрол, съобщиха за „Сега“ от земеделското министерство. Шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов също потвърди, че безмитният внос не значи, че не се прави контрол.

От агроминистерството уточниха за „Сега“, че при извършените до момента проверки, установените количества слънчоглед и пшеница с произход Украйна са влезли в държавата със сертификати за проверка на пестициди, тежки метали и качество. По заповед на министъра на земеделието, в момента се извършват съвместни проверки от експерти на Областните дирекции по безопасност на храните и Областните дирекции „Земеделие“, които са по предварително постъпил сигнал до министерството. Целта им е да се установи колко зърно е украинско по документи, както и обемите на съхраняваното зърно по видове - пшеница, ечемик, слънчоглед. При установяване на зърно с украински произход, сe вземат проби за анализ за присъствие или отсъствие на карантинни вредители и за остатъчни количества от пестициди. След извършване на анализите на взетите проби слънчоглед и пшеница ще бъде дадена допълнителна информация за получените резултати, се казва още в информацията от земеделското министерство.

За „Сега“ изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов, изрази скептицизъм относно твърденията на зърнопроизводители и отделни депутати, че у нас се внася украинско зърно с радиация, отрови, болести и вредители. Той припомни, че въпросните количества влизат със сертификат от Румъния, защото там е външната граница на Евросъюза. До момента шефът на БАБХ не е получил информация за обезпокоителни неща около зърното, внесено от Украйна. Според него се спекулира, че щом зърното влиза безмитно, не му се прави фитосанатирен контрол у нас.

Във връзка с планираните протести на българските зърнопроизводители, свързани с вноса от Украйна, проф. Даскалов смята, че те са свързани повече с политическата обстановка в страната, а не с това как си върши БАБХ работата.

„По-лесният режимът на внос (безмитно) не значи, че няма да има фитосанитарен контрол. Малко се бърка търговската част, с частта за здравето на растителната продукция. В дадения случай не виждам основания за протести. Агенцията е институция, която трябва да работи, независимо от политическата конюнктура. Всеки ден дирекцията по растениевъдство в министерството (на земеделието - б. а.) получава данни от митниците какви количества влизат в България и те се проверяват. Във всяка областна дирекция имаме отдел „Растителна защита“, припомня професорът и добавя, че БАБХ няма интерес да се вкарват в страната болести, защото после на агенцията се налага да взема скъпоструващи мерки.

НЕДОВОЛСТВО

Само преди дни, когато тръгнаха протестите на пътните строители, зърнопроизводителите също скочиха срещу вноса на земеделска продукция от Украйна. Те обявиха, че до две седмици ще започнат митинги в цялата страна, по време на които ще бъдат затворени главните входни артерии на България. Недоволството им е свързано с безмитния импорт на зърно от Украйна, който според тях бил и без фитосанитарен надзор, а институциите бездействали. 

Зърнопроизводителите не крият, че целта им е затваряне на главните пътища за импорт на слънчоглед от Украйна - Силистра и "Дунав мост". Според фермерите, зърното внасяно от Украйна било ГМО и това цяло да се отрази пагубно на българското земеделие. Председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов е категоричен, че слънчогледът от Украйна се преработва в България и се изнася с роден етикет, което ще се отрази негативно на сектора.

Според статистиката от началото на годината до средата на юни у нас са доставени от Украйна 280 000 тона слънчоглед и 6000 тона пшеница.

Внос от Украйна постепенно сваля цената на олиото в Европа, като се очаква скоро това да се усети по-осезателно и у нас. Яни Янев от асоциацията на производителите на олио, обяснява, че Украйна е най-голелият износител на сурово слънчогледово олио в света.
На фона на рекордни стойности през предните месеци цените на зърното вървят надолу по целия свят. За това си има обективни причини - добрите реколти в основните държави производителки.

 

Още по темата