Quantcast

Медия без
политическа реклама

Асен Василев: Няма да вдигаме парите за заплати в министерствата

Месечният лимит за ваучерите за храна се увеличава на 200 лв., обяви финансовият министър

09 Яну. 2022
Илияна Кирилова

Рамката на проектобюджета е готова, ще бъде консултирана с министрите идната седмица, а по-следващата седмица ще бъде представена за обсъждане на социалните партньори. Два данъка ще отпаднат – върху лихвите и така нареченият данък уикенд, които само затормозяват фирмите. Бюджетите на министерствата няма да се увеличават.

Това обяви в ефира на БНР вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.Василев уточни, че само отделни политики от коалиционното споразумение ще могат да се заложат веднага, други ще останат за актуализацията заради липсата на готовност да бъдат остойностени.

"Знаете, че успяхме да съберем значително повече приходи през 2021 г. благодарение на работата на НАП и митниците, през 2022 г. ще продължим с проверки в сектори с големи обороти и скрирти доходи като строителството", заяви Василев. Ще има проверки и в сектор земеделие, включително използваното нискоакцизно гориво в сектора. Той припомни, че НАП ще влиза на принудителни проверки само в най-големите обекти, при които са установени проблеми, при по-малки нередности фиримте ще бъдат призовавани сами да ги отстраняват.

„Разбираме проблема с доходите в пликове и затрудненията на бизнеса да плаща осигуровки върху пълната заплата. С тази цел завишаваме максималния размер на ваучерите за храна на 200 лв., като тези пари ще могат да се ползват и за плащане на комунални разходи“, обяви Василев. Фирмите, които продължават да дават пари под масата въпреки тези мерки, ще търпят санкции – в коалиционното споразумение е записано криминализирането на даването и взимането на пари в плик, обясни Василев. В момента максималният месечен размер на ваучерите е 80 лв.

Няма да има увеличение на заплатите в министерствата през увеличаване на това перо в бюджетите им, възнагражденията ще растат само от икономии, обясни още Василев. Според него доста от щатовете в администрацията са празни, тече процес по оптимизиране на дейности през дигитализацията и пенсиониране на служителите. Този рерсурс ще се ползва за увеличение на възнагражденията, каза Василев. Изключение ще има само в сектори с фиксирани ръстове на заплатите като образованието, където действа колективен трудов догогвор, и отделни нива, обвързани с размера на средната заплата. След поетия курс към реформи в администрацията администрацията вече е намаляла с 1500 души, каза още Василев. 

"Коалицията за момента работи колегиално. Няма сътресения или проблеми в нея", каза още Василев по повод напрежението около темата за Македония и зелените сертификати. Според Василев е норално темата за Македония да напряга цялото общество, а упреците, че всичко, което прави сега правителството, вече е опитвано, са неубедителни. „Опитвано ли е да се установят преки полети между столиците“ даде пример Асен Василев. Според него ситуацията сега била коренно различна и трябва да бъдат направени нови опити.

ЕНЕРГЕТИКА

"Разговорът за забавянето на интерконектора България – Гърция е отделен от този защо в страната не е влизал евтиният азерски газ. Той може да влиза по алтернативен път и вече влиза – по сега съществуващи тръби, могат да се ползват и суапови сделки. Икономическа полиция проверява защо тази възможност не е била използвана досега", коментира още Асен Василев. Той допълни, че напрежението с бизнеса за компенсациите заради високите цени на електроенергията е изчистено и се очаква схемата да бъде нотифицирана идната седмица в Брюксел. За компенсиране на битовите потребители на газ е осигурен ресурс от 200 млн. лв. с решение в края на 2021 г., енергийното министерство работи по конкретната схема за компенсации, каза още Василев.

 

Още по темата