Медия без
политическа реклама

Асен Василев и Жечо Станков спретнаха ожесточен скандал в кулоарите

Депутатите от ПП и ГЕРБ се сблъскаха заради въглищните централи

05 Яну. 2023Обновена
Асен Василев и Жечо Станков си спретнаха потресаващ скандал, медиите се хванаха за главите

Асен Василев и Жечо Станков си спретнаха потресаващ скандал, медиите се хванаха за главите

Posted by Novini.bg on Thursday, January 5, 2023

Зрелищен скандал в кулоарите на парламента си спретнаха съпредседателят на ПП Асен Василев и бившият зам.-министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков. Поводът беше парливият въпрос за бъдещето на енергийните мощности на въглища, който повдигнаха по-рано днес вождът на герберите Бойко Борисов, заедно със Станков и колегите му депутати Теменужка Петкова и Делян Добрев. Те обвиниха Василев, че еднолично е поел ангажимент пред Брюксел да намали производството на електрическа енергия от въглища до 2025 г.

Василев се опита да коментира в кулоарите нападките, които му отправиха. Внезапно сред тълпата от журналисти, която беше обградила съпредседателя на ПП, се промъкна Жечо Станков. Той шумно атакува Василев и на практика похити брифинга му. Двамата започнаха да си разменят обвинения в лъжи, докато бяха обградени от камери и микрофони. Жалкото представление продължи десетина минути и втрещи даже виждалите какво ли не парламентарни репортери.

Станков и друг път е бил „герой“ в подобни сценки. Миналата година той прекъсна по същия начин брифинг на Кирил Петков. Бившият премиер толкова се изнерви от нападките на герберския депутат, че отне микрофона, който Станков тогава използваше, за да му заглуши брифинга.

В почти директен сблсък влязоха депутати от ПП и ГЕРБ-СДС в кулоарите на Народното събрание. Повод станаха взаимни обвинения, които водещите политически сили си размениха за бъдещето на въглищната ни енергетика.

КАКВО ТВЪРДЯХА ГЕРБЕРИТЕ

На извънредна пресконференция тази сутрин Теменужка Петкова и Бойко Борисов описаха апокалипсис, ако въглищните централи в Маришкия басейн бъдат затворени. Ангажиментите за затварянето бяха поети от правителството на Кирил Петков и в частност според Петкова от тогавашния финансов министър Асен Василев. 

"Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един експерт от Министерството на енергетиката не е присъствал на тези преговори, нито е искано становище от тях." Това каза бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова на извънредна пресконференция на партията тази сутрин.

ГЕРБ настоява служебното правителство да отвори отново Плана за възстановяване и ангажимента за закриване на Маришкия басейн и сроковете да бъдат предоговорени. Същото искане вчера издигна и партия "Възраждане".

Петкова показа и отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на нейн въпрос в парламента.

В него Христов разкрива кой и как е поел ангажимента за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възстановяване и устойчивост.

Отговорът на министъра посочва, че преговорите са водени лично от Асен Василев; че в министерството на енергетиката не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат; че лисва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване; и че няма анализи на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на последствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

От ГЕРБ коментираха, че отговорът на министъра на енергетиката потвърждава съмненията им, че въглищните ни централи са спазарени срещу "лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента".

"Кирил Петков и Асен Василев са персонално отговорни. Единият е договорил ангажимента, другият го е парафирал. Национално предателство, което ще ни струва на страната ни преки загуби от 6,4 млрд. лева на година. Свиване на износа и на БВП с толкова. 4 % спад на БВП, съизмерим с ефекта на КОВИД кризата; Превръщането на България от нетен износител в нетен вносител на енергия. Недостиг на енергия в пиковите периоди. Невъзможност да се пипнаха бизнеса при високи цени на енергията. Загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически катаклизъм за четири района, както и 1,9 млрд. лева изхарчени за батерии вместо за далеч по-ефективни алтернативи. Още толкова след 6-7 години за рециклирането им; също и згуба на минимум 1,0 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, заради прокарването на лобисткия проект за батериите", каза Теменужка Петкова.

"Това са корупционни схеми с Джемкорп, и ако не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков само ги е парафирал, реално Асен Василев ги е договарял", коментира  Бойко Борисов.

"Асен Василев всъщност е бил премиерът. Те заради това искат сега зад акад. Денков да се скрият като министри. Вие представяте ли си, ние на 12-тата година казахме, че можем да мислим за друг премиер. Те на 6-я месец не могат да излязат, и Кирил, и Асен, с физиономиите си и да кажат: "Ние искаме да поемем отговорността". А пред тях трябва да застане Денков, зам.-министър по наше време, за да станат те пак министри и Асен Василев еднолично да управлява", заяви Борисов.

"Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашия парламент прие решение за задължаване на Министерски съвет за предприемане на всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяването на функционирането на централите в Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента?! Конституцията нарушават непрекъснато, ама сега нарушават решение на парламента.  Този, който нарушава този закон, е Асен Василев", това каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"За времето докато Асен Василев е бил отговарящ за енергетиката, освен че са внедрили Джемкорп навсякъде, са нанесли щети така, както не могат да бъдат възстановени", добави Борисов. "За утре искам да бъде изготвена таблица колко милиарда лева са излезли от джоба на българина заради горивата по времето на правителството на "Промяната", заръча още лидерът на ГЕРБ.

 

Ще се превърне ли България от износител във вносител на електроенергия? Ще бъдат ли съсипани цели региони на страната покрай прехода към нисковъглеродна икономика и липсата на адекватни мерки и трансформация?

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата