Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП и ГЕРБ се сблъскаха в кулоарите на НС заради енергетиката

Кирил Петков и Жечо Станков почти влязоха в схватка, докато се препираха

15 Ноем. 2022Обновена
Брифинг на Продължаваме промяната

Брифинг на Продължаваме промяната

Posted by Дарик радио on Tuesday, November 15, 2022

В почти директен сблсък влязоха депутати от ПП и ГЕРБ-СДС в кулоарите на Народното събрание. Повод станаха взаимни обвинения, които водещите политически сили си размениха за бъдещето на въглищната ни енергетика.

Първо герберите дадоха брифинг в кулоарите, на който обвиниха съпредседателя на ПП Кирил Петков в лъжи. Депутатът Жечо Станков заяви пред журналистите, че бившият премиер е излъгал, когато е казал, че третото правителство на Бойко Борисов е поело ангажимент да намали вредните емисии от България с 40 процента. И обвини Петков, че заради негови обещания към Брюксел, 83 процента от въглищните централи в нашата страна ще бъдат затворени и енергийната система в Маришкия въгледобивен басейн на практика ще бъде закрита.

Малко по-късно Петков реши да отговори на нападките - също с брифинг в кулоарите. Той започна да обяснява същото, което беше ядосало герберите по-рано - че правителството им е поело ангажименти да намали емисиите, което влече със себе си и ограничаване на замърсяващата енергетика. Споменатият Жечо Станков обаче се беше присъединил към журналистите и окупира микрофона, който е предоставен на медиите за въпроси. "Абсолютна лъжа, г-н Петков! Единствената държава, която не гласува за 40 процента намаляне на емисиите на Съвет "Околна среда", където аз бях на живо, беше България", провикна се той.

"Може ли ..", опитваше се да го спре експремиерът. Станков въобще не го послуша и размаха собственото си число - 83 процента. "Спрете, спрете!", каза Петков и, когато това не стана, напусна мястото си на трибуната, запъти се към Станков и побутна микрофона, от който той говореше - неясно с какво намерение. След това се върна на собствения си микрофон и се опита да контраатакува с въпроси, но Станков се оказа по-гръмогласен. "Това е безобразие", безпомощно констатира Петков. Опонентът му изобщо не се спря. Накрая водачът на ПП взе микрофона и го положи на земята. Станков си го взе обратно, а Петков го покани до себе си на трибуната, за да водят брифинга заедно.

На практика брифингът се провали и Кирил Петков, придружен от съратника си Асен Василев, се запъти към планираната си среща с "Взъраждане" по въпроса за държавния бюджет. От ПП, които излъчваха случая на живо във Фейсбук, по-късно свалиха клипа.

По-късно лидерът и Бойко Борисов се включи във фейсбук, за да предупреди, че ще имаме режим на тока. По думите му след като през 2025 г. извадим "Мариците", ще трябва да купуваме енергия според пазарни цени от Европа и от износител ще се превърнем във вносител.

Още по темата