Quantcast

Медия без
политическа реклама

АПИ предупреди за ремонтна тапа на магистрала "Марица"

7-километровата отсечка в района на Свилеград е строена преди повече от 30 години

12 Ноем. 2020
БГНЕС

Започва ремонт на 7-километров участък от АМ „Марица" в платното за София, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Отсечката е в района на Свиленград /от 94-ти до 101-ви км/ и е построена преди повече от 30 години.

Заради ремонта трафикът ще преминава двупосочно в платното за ГКПП „Капитан Андреево", а скоростта ще бъде ограничена до 90 км/ч.

Временната организация за ремонт на отсечката се въвежда днес и от утре стартират реалните строителни дейности. Проектът предвижда подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването. Участъкът ще е с нова хоризонтална шумяща маркировка и ограничителни системи. Очаква се ремонтните дейности да завършат до края на януари 2021 г.

 

АПИ разяснява: 

Ще бъдат затворени връзките за София и Свиленград на пътен възел „Свиленград" /при 97-ми км/ в платното за столицата. Пътуващите от ГКПП „Капитан Андреево" за Свиленград могат да продължат до пътен възел „Ново село" /при 94-ти/, където да се върнат обратно на АМ „Марица" в платното за  ГКПП „Капитан Андреево" и на п. в. „Свиленград" да слязат за Свиленград. Може да ползват и обходен маршрут – от п. в. „Ново село" на АМ „Марица" да продължат по път II-89 за ГКПП „Капитан Петко войвода" и по първокласния път I-8 София - Свиленград да стигнат до Свиленград.

Пътуващите от Свиленград за София трябва да преминат по път I-8 София - Свиленград, по път II-89 до пътен възел „Ново село" и от него по АМ „Марица".           

Още ремонти             

Обновяването на 7-километровата отсечка е част от поетапен ремонт на участъци от АМ „Марица", в експлоатация повече от 30 години, който ще продължи през 2021 г. Агенция „Пътна инфраструктура" планира до края на следващата година да се ремонтират още две отсечки от автомагистралата – едната с дължина 1,8 км в платното за София /от 101-ви до 103-ти км/, а другата е 3,6 км в двете платна /от 103-ви до км 107-ми км/. Ще бъдат обновени общо 12,5 км в посока София и 3,6 км в посока ГКПП „Капитан Андреево".

Ремонтът на трите участъка ще е за 24,1 млн. лв. На участъците ще бъдат монтирани ограничителни системи на стойност 4,2 млн. лв. Средствата са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура".

Изпълнител на строително-монтажните работи е „АБ" АД. Дружеството има рамков договор с АПИ за поддръжка и текущи ремонти на републиканските пътища в Хасковска област.  Специално за мантинелите е ангажирана друга фирма - „Юпитер 05" ООД, която е спечелила поръчка на АПИ за доставка и монтаж на ограничителни системи за Южен централен район, част от който е и област Хасково.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?