Медия без
политическа реклама

Александруполис замества блокираните украински пристанища

16 Юни 2022
Васил Нанчев

Александруполис може да замести блокираните украински пристанища и да се превърне в безопасна врата за износа и вноса на станалата жертва на руската агресия държава, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Портът в Западна Тракия вече е важен пункт за поставка на оръжие и други военни материали за Украйна, отбелязва изданието. През него преминават и войски на НАТО, които се разполагат в Югоизточна Европа. Вече се водят дискусии пристанището да се използва за превоз на насипни товари от Украйна до Средиземно море, които не могат да бъдат изнасяни поради руската блокада на черноморските пристанища. Според източници на „Катимерини“ украински представители са преговаряли с ЕС и Гърция за откриването на сухопътен коридор до Александруполис (през Румъния и България). По него ще има възможност да се реализира износът на пшеница, царевица, слънчоглед, а също и на желязна руда и стъкло, на което Украйна най-големият производител в света. Специално при стъклото липсата му води до почти спиране на производството на фотоволтаици в Европа и извън нея, отбелязва „Катимерини“.

Според гръцкото издание първата пратка от 70 000 тона украинска пшеница, тръгнала от румънското пристанище Констанца, е блокирана някъде в Черно море поради пренаселеността на Босфора. Припомнят се и кражбите на украинско зърно, което руснаците изнасят в чужбина.

Още по темата