Медия без
политическа реклама

Актуализацията на бюджета не получи подкрепа в ресорната комисия

ИТН гласуваха "въздържали се", законопроектът все пак влиза в пленарна зала

09 Юни 2022Обновена
БГНЕС

Актуализацията на държавния бюджет не получи днес подкрепа в ресорната бюджетна комисия. Депутатите от ИТН, които вчера напуснаха управляващата коалиция, гласуваха "въздържали се". Така гласовете на ПП, БСП и ДБ не стигнаха за приемане на законопроекта. Въпреки това той влиза в пленарна зала за четене с доклад от бюджетната комисия, че тя не го подкрепя.

"Нaдявaм ce в зaлa дa ce пpoяви paзyм, зaщoтo нeпpиeмaнeтo нa бюджeтa oзнaчaвa, чe нямa дa имa yвeличeниe нa пeнcиитe, нямa дa имa aнтиĸpизиcни мepĸи, yвeличeниe зa paбoтeщи poдитeли. Дa ce игpaят пoлитичecĸи игpичĸи нa гъpбa нa бългapcĸия нapoд - зa мeн e нeдoпycтимo", ĸоментира след края на заседанието пред журналисти вицeпpeмиepът и министър на финансите Aceн Bacилeв.

Почти два часа бе обсъждането на корекциите в бюджета на държавата, но активни бяха най-вече представителите на синдикатите и работодателски организации. Депутатите почти не взеха отношение към текстовете. Накрая те дадоха 11 гласа "за", 8 "против" и 3 "въздържали се". От ПП поискаха прегласуване, което показа същия резултат. "За" актуализацията гласуваха ПП, БСП и ДБ. Против се обявиха от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", а трите гласа "въздържали се" дойдоха от ИТН. 

Преди това обаче депутатите от бюджетната комисия приеха с мнозинство на първо четене промените в бюджетите на НОИ и здравната каса. След излизането от управляващата коалиция от ИТН вече обявиха, че ще подкрепят само социалните мерки в актуализацията на бюджета.

В началото на заседанието Кирил Ананиев от ГЕРБ поиска трите бюджета да бъдат отложени, защото по правилник трябва да има поне 72 часа между внасянето на законопроект и разлеждането му на първо четене в комисия. "Освен това не разполагаме с актуализирана тригодишна бюджетна прогноза, а някои поправки са за разходи с голямо отражение в бюджетите за следващите години", каза той. И даде пример с увеличението на пенсиите от 1 юли , което ще струва 1.4 млрд. лв. повече разходи за тази година, но за 2023 и 2024 г. те ще са 3.7 и 4.3 млрд. лв. повече.

С 12 гласа против, 6 за и 4 въздържали предложението на Ананиев бе отхвърлено и така актуализацията остана в дневния ред.

АНАЛИЗ ЗА ЕВРОТО

Първа точка в дневния ред бе разглеждане на решение на парламента във връзка с приетия национален план за въвеждане на еврото. Искането е внесено от ИТН, начело с Любомир Каримански, и е за изработване на анализ за ползите, предизвикателствата и рисковете около присъединяване към еврозоната.

"Това трябва да е фундаментът, върху който да се изготви национален план за приемане на еврото. Парламентът трябва да приеме решение такъв анализ да бъде входиран", заяви Каримански. Той отново подчерта, че ИТН са за присъединяване към еврозоната, но "по ясен, логически и завършен цикъл, а не прибързано". Анализът според него ще даде яснота и каква информационна кампания трябва да се проведе сред обществото. Каримански подчерта, че това вече е правено във всички страни, приели еврото, включително и Хърватия.

"Този анализ се изработва в момента съвместно с БНБ, до седмица-две ще се стиковаме и ще сме готови. Грешка е да се стопира техническата подготовка за приемане на еврото, докато излезе анализът", заяви финансовият министър Асен Василев. Той подчерта, че ако се забави процесът, приемането на еврото от 1 януари 2024 г. се поставя под риск. "По-добре е да си запазим тази опция", каза Василев.

Управителят на БНБ Димитър Радев също защити тезата, че не трябва да се спира работата по техническата подготовка, защото в противен случай приемането на еврото от 2024 г. ще е почти невъзможно. " Има огромен размер от административна и логистична работа и на този етап вече трябва да има указания от правителството за подготовката на държавния сектор, както и указания към частния сектор. Ние сме в края на пътя, не трябва да започваме да бягаме назад", каза Радев. "Моето притеснение е, че очаквате от БНБ политически отговори. Ние може да дадем само експертни оценки, а вие политиците трябва да вземете информирано решение", добави Радев.

Шефът на БНБ коментира и ситуацията с оттеглянето на ИТН от коалицията. "Целият процес на присъединяване към еврозоната в голяма степен е функция на политическия процес. Ние имаме сериозна промяна в този процес от вчера. За това много е важно как този процес ще се развие оттук нататък. Това може да ускори или да забави въвеждането на еврото в България", каза Димитър Радев. И допълни: "Аз не искам да бъда саркастичен или критичен, но ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата. Ние вече сме в бюджетната процедура за следващата година". 

Каримански настоя парламентът да даде срок до 31 юли за внасяне на стратегическия анализ. "Едва ли един месец ще забави целия процес по подготовката на приемането на еврото", посочи той.

БСП подкрепиха искането на ИТН. "Винаги сме изисквали детайлен анализ, за да се вземе решение в кой момент сме готови да приемем еврото", каза Румен Гечев. И даде пример с Швеция и Дания, които въпреки, че не са в еврозоната, са с един от най-високите икономически растежи, ниски дългове и ниски бюджетни дефицити. По думите му Чехия, Полша и Унгария на базата на такива анализи не са решили все още да се присъединят към еврозоната.

Според Гечев не само БНБ трябва да пише анализа, в него трябва да се включат и други институции, защото се очаква да се изследва как промяната ще се отрази на отделните сектори, на вноса и износа. "Не коментираме дали да влизаме в еврозоната, но трябва да сме сигурни, че отговаря на интересите на България. Защото веднъж като приемем еврото, път назад няма", каза Гечев.

От ДПС също подкрепиха идеята парламентът да получи анализ на замяната на лева с единната европейска валута. "Искаме да застраховаме България от особеностите на българския политически, икономически, финансов живот, свързан с клеветничестото пред Европа. С това решение и парламентът трябва да има контрол върху оперативния план за въвеждане на еврото, Искаме да знаем детайлите", каза Йордан Цонев от ДПС. Според Цонев изготвянето на анализ не трябва да спира техническата подготовка за влизане в еврозоната.

"Обърквам се. В предложеното от ИТН решение за гласуване пише, че националният план се приема след приемане на анализа", каза Христо Иванов. "ДБ няма да подкрепи подобно решение", каза той.

В крайна сметка депутатие от бюджетна комисия гласуваха единодушно да отложат точката за следващата седмица, за да изчистят текстовете, така че да не се спира изпълнението на техническата подготовка по въвеждане на еврото.

УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ ПРИЕТО НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

С 13 гласа "за" и 6 "въздържал се" бюджетната комисия в парламента одобри промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване. С тях се осигурява увеличение на пенсиите от първи юли с 10% и включването на бонуса от 60 лв. в пенсията, като минималната ще бъде 467 лева, а максималната - 2000 лева.

След излизането от управляващата коалиция от "Има такъв народ" вече обявиха, че ще подкрепят социалните мерки в актуализацията на бюджета.

Без много спорове депутатите в бюджетната комисия приеха на първо четене и актуализацията на бюджета на здравната каса.

Работата на бюджетната комисия продължи с обсъждане на актуализацията на държавния бюджет.

Поскъпването на тютюневите изделия заради новите, по-високи акцизни ставки може да се отложи до 1 септември, а не да е от 1 юли, става ясно от обсъжданията. В законопроекта е предвидено покачване на акцизните ставки на конвенционалните и електронните цигари и въвеждането на акциз при никотиновите течности от началото на следващия месец, както и поетапното покачване на този акциз в следващите 4 години.

От Асоциацията на производителите и вносителите на тютюневи изделия поискаха по-дълъг срок за промени в бандеролите и всички технически процедури. "През септември мисля, че е постижим срок", отговори вицепремиерът Асен Василев.

 

Ключови думи:

държавен бюджет, евро

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?