Quantcast

Медия без
политическа реклама

90% от зърното от старата реколта е продадено

На борсата купувачите търсят жито до 635 лв./т, сделки няма

06 Апр. 2022ВАСИЛ НАНЧЕВ
pixabay.com

Земеделците са продали 90% от зърното от старата реколта и само 10% от количествата в страната са останали при тях. Това каза за „Сега“ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов по повод на обявените в понеделник от зам.-министъра на земеделието Иван Христанов максимална цена на хлебната пшеница от 570 лв. за тон и за слънчогледа - 1400 лв./т, като минималните котировки се определят от борсата и те обикновено били около 20% под максимума. Костадинов добави, че зърнопроизводителите настояват за изработване на пазарен механизъм за изкупуване зърното по обявения от правителството план..

Според него нещата не са толкова сложни. „За определения ден се гледа фобната цена международните борси и тя се намалява с известен процент. Пише се, че цената е коментирана с нас от бранша, но след това всичко стана държавна тайна и нямаше право да я казваме“, припомни браншовикът. „Ние не се съгласихме с тази цена. За това и през цялото време сме искали изготвянето на пазарния механизъм. Може пък да има някои, които да са съгласни да продават на въпросната цена. Въпросът е, че за това време от повече от месец, през което се говори за това изкупуване, само около 10% от зърното останало в страната е при производителите, защото нашата работа е да добием зърното и след това да си осигурим средства за следващата реколта. Друга част от него е в мелниците, които също се подсигурили до следващата реколта и даже за два месеца след жътвата. Останалото е в търговците, което е нормален процес всяка година“, добави Костадинов. Той припомни, че в момента на борсата у нас Държавният резерв търси хлебна пшеница на цена 630 лв./т с краен срок на доставка декември 2022 г.

Според шефа на браншовата организация, въпросът е да се стигне най-после до обявеното изкупуване, защото от повече от месец само се правят опити, а наближават Великденските празници, след това и Гергьовден. „Както е тръгнало и до новата реколта ще е добре“, каза той и припомни високите цени на торовете, купувани от земеделците, които през миналата те са се продавали по около 450 лв. за тон, а сега, заради войната в Украйна те са достигнали на 1800 лв.

На последната сесия на Софийската стокова борса (ССБ) през миналата седмица купувачите търсеха 121 500 т хлебна пшеница на цена до 635 лв. на тон без ДДС, с доставка до клиента, но оферти за продажба не се появиха. Същата бе ситуацията при фуражното жито. От него се търсеха за покупка 73 000 т на цена до 615 лв./т без ДДС. Търсенето на царевица при същите условия бе само за 1000 т, като купувачите не са склонни да дадат повече от 450 лв. за тон без ДДС.

Още по темата