Медия без
политическа реклама

До 50 000 лв. глоба за отказалите да продават български храни

Правителството да може да налага временна забрана за внос на продукти от страни извън ЕС, предвиждат поправки в извънредния закон

Илияна Кирилова

Правителството спеши своите депутати да му дадат необходимите законови правомощия, с които да наложи идеята си да бъдат задължени големите търговски вериги да предлагат повече български хранителни стоки. И не само това, но и да налага крупни глоби на нежелаещите да се подчинят на протекционистката мярка.

На заседанието на парламентарната правна комисия днес, на което се обсъждаха промени в закона за Търговския регистър, Красимир Ципов от ГЕРБ изненадващо предложи да се използва моментът, за да се направят и поправки в закона за извънредното положение. Ципов изчете текст, с който на Министерския съвет се позволява „да въвежда временни мерки за защита на производството на храни, произведени в България, търговията и пускането им на пазара във вериги от магазини”. Като вериги от магазини се определят: „магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице в сграда, която заедно със съоръженията представлява комплексен обект, като магазините трябва да разполагат с обекти в поне три административни области на територията на страната.”

Ако някой си позволи да се отклони от разпоредбата, ще му бъде налагана имуществена санкция в размер от 15 000 до 25 000 лв. При повторно нарушение санкцията ще скача от 30 000 до 50 000 лв.

Освен това от ГЕРБ възприеха и предложението на коалиционните си партньори от ВМРО да се позволи на правителството да налага временна забрана за вноса от определени страни, които не са членове на ЕС. Ципов даде да се разбере, че описаният механизъм няма да важи само за извънредното положение. „Следва Министерството на земеделието, храните и горите да предприеме съответните действия този механизъм да залегне и в Закона за храните”, посочи той.

Предложението се посрещна радушно и от останалите парламентарни групи и комисията го одобри с пълно единодушие. Ако се приеме и на пленарното заседание на Народното събрание утре, трябва да влезе в сила още при обнародването му в Държавен вестник.

По-рано днес правителството прие и съответното постановление. Проектът на ПМС, който се появи само преди дни, срещна много критики заради недомислията в него. Но въпреки многобройните отрицателни становища (вкл. и на зам.-министър на земеделието), днес документът е бил одобрен - на извънредно заседание на кабинета.  

Новината идва чрез съобщение от пресслужбата на МС, което е "тезисно". От "резюмето" не се разбира какво точно е приело правителството и дали в ПМС-то са останали най-критикуваните текстове - например изискването хипермаркетите да купуват храни само от разположени наблизо производители и да мерят "с пергел" по картата, за да не излязат отвъд 200-километров радиус.

И, докато в парламента социалистите гласуваха заедно с правителствените депутати, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разочарована от мерките, които кабинетът е обявил досега. "Търговските вериги победиха правителството. Шумно рекламираните мерки за защита на родното стигнаха само до предоставяне на площи във веригите за продажба на български регионални продукти. Толкоз. Няма проценти за български стоки, няма отстъпки, няма облекчения за такси, реклами и т.н. Колко му е търговецът да задели два щанда и какво от това? Казвам със съжаление: това е имитация на защита на българския национален интерес. И отново предлагам да приемем закона, внесен от нас още през 2017г., ако наистина  сме загрижени за българското", написа Нинова във Фейсбук.

 

А ето какво гласи прессъобщението за постановлението на МС:

"Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.

На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните. 

Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Още по темата