Медия без
политическа реклама

Прокуратурата прати Танева да проверява изсечена вековна гора

Според подопечното на министъра горско стопанство унищожаването на 130-годишните букове над Котел е напълно законно

14 Септ. 2020
Един от камионите, заснети в понеделник в 17:40 часа, в района над с. Мокрен.
Атанас Русев
Един от камионите, заснети в понеделник в 17:40 часа, в района над с. Мокрен.

С почти седмица закъснение Върховната административна прокуратура се активизира по сигнал за изсичане на вековна гора над Котел и възложи на земеделския министър Десислава Танева да извърши незабавна проверка. Миналия понеделник граждани заснеха камиони да изнасят трупи от 130-годишна букова гора, сега изсечена и напълно обезобразена. За сечта съобщи природозащитникът Атанас Русев във "Фейсбук"-групата "Да запазим горите".

"За последните няколко седмици повече от 85 подобни тира са изнесли над 2586 кубика от тази вековна гора. Очаква ни безводие и режим в Бургас и Варна, а изсичат варварски вековните гори във вододайните зони на язовирите в Източна Стара планина. Тази сеч се намира над изворите на десния ръкав на Медвенска река - Кобилишница, реката, която се влива в Луда Камчия. Тази година този ръкав пресъхна изцяло", пише Атанас Русев в поста си.

Сечта, както може да се очаква, според държавното горско стопанство в Котел, е напълно законна и разрешена, въпреки че толкова стари гори следва да са защитени от унищожение, стана ясно от отговори на негови представители пред "Медиапул". Затова и активността на властите не може да предизвика оптимизъм, че ще даде реален резултат. Адвокат Свилен Овчаров, известен с работата си по зелени каузи, обясни преди две седмици пред новини.бг, че всяка снимка на претоварен камион се изпраща със сигнал до изпълнителната агенция по горите, но санкционирани почти няма.

Прокуратурата настоява да се проучат не само обстоятелствата около самата сеч и доколко тя отговаря на изискванията и ограниченията, но и какъв е видът на добива - за бичене, фурнир или шперплат. Според сигнала на Атанас Русев по документи дърветата отиват за бичене, но в действителност се продават за фурнир и така 1 кубик от 100 лв. поскъпва на 200 лв. "Държавата в този случай е ощетена с над 250 000 лв. само от тази гора", изчислява той.

Темата с унищожаването на горите ни напоследък излиза от рамките на природозащитните групи заради екологичните последствия, които след години безогледна сеч вече са налице. "Дърварската мафия изсече горите в Добруджа и в страната. Това е глобален проблем, засушаването е поголовно, Добруджа се превръща в пустиня", предупреди преди дни агрономът Камен Иванов пред агри.бг. Според него проблем е не толкова отоплението на твърдо гориво, а износът на дървен материал в колосални размери към Румъния и Гърция. Горските предприятия отчитат хиляди проверки, но от тях сечите не са спрели. С екологичен лозунг се разписа и главният прокурор Иван Гешев, който в "Туитър" обяви по повод възложената днес проверка: "Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа".

Докато прокуратурата се задейства за Котел обаче, в социалните мрежи се появиха още няколко сигнала за сечи на Шуменското плато, в резерват Горна кория в подножието на връх Ком, където сечта трябва да е абсолютно забранена, във вододайната зона на Варна и др. Преди няколко дни варненци се вдигнаха сами да бранят и горите над кв. Аспарухово, като не допуснаха горското стопанство да им обясни защо сече дървета там.

Още по темата