Quantcast
Прокуратурата прати Танева да проверява изсечена вековна гора | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата прати Танева да проверява изсечена вековна гора

Според подопечното на министъра горско стопанство унищожаването на 130-годишните букове над Котел е напълно законно
2 381
 Атанас Русев
Един от камионите, заснети в понеделник в 17:40 часа, в района над с. Мокрен.

С почти седмица закъснение Върховната административна прокуратура се активизира по сигнал за изсичане на вековна гора над Котел и възложи на земеделския министър Десислава Танева да извърши незабавна проверка. Миналия понеделник граждани заснеха камиони да изнасят трупи от 130-годишна букова гора, сега изсечена и напълно обезобразена. За сечта съобщи природозащитникът Атанас Русев във "Фейсбук"-групата "Да запазим горите".

"За последните няколко седмици повече от 85 подобни тира са изнесли над 2586 кубика от тази вековна гора. Очаква ни безводие и режим в Бургас и Варна, а изсичат варварски вековните гори във вододайните зони на язовирите в Източна Стара планина. Тази сеч се намира над изворите на десния ръкав на Медвенска река - Кобилишница, реката, която се влива в Луда Камчия. Тази година този ръкав пресъхна изцяло", пише Атанас Русев в поста си.

Сечта, както може да се очаква, според държавното горско стопанство в Котел, е напълно законна и разрешена, въпреки че толкова стари гори следва да са защитени от унищожение, стана ясно от отговори на негови представители пред "Медиапул". Затова и активността на властите не може да предизвика оптимизъм, че ще даде реален резултат. Адвокат Свилен Овчаров, известен с работата си по зелени каузи, обясни преди две седмици пред новини.бг, че всяка снимка на претоварен камион се изпраща със сигнал до изпълнителната агенция по горите, но санкционирани почти няма.

Прокуратурата настоява да се проучат не само обстоятелствата около самата сеч и доколко тя отговаря на изискванията и ограниченията, но и какъв е видът на добива - за бичене, фурнир или шперплат. Според сигнала на Атанас Русев по документи дърветата отиват за бичене, но в действителност се продават за фурнир и така 1 кубик от 100 лв. поскъпва на 200 лв. "Държавата в този случай е ощетена с над 250 000 лв. само от тази гора", изчислява той.

Темата с унищожаването на горите ни напоследък излиза от рамките на природозащитните групи заради екологичните последствия, които след години безогледна сеч вече са налице. "Дърварската мафия изсече горите в Добруджа и в страната. Това е глобален проблем, засушаването е поголовно, Добруджа се превръща в пустиня", предупреди преди дни агрономът Камен Иванов пред агри.бг. Според него проблем е не толкова отоплението на твърдо гориво, а износът на дървен материал в колосални размери към Румъния и Гърция. Горските предприятия отчитат хиляди проверки, но от тях сечите не са спрели. С екологичен лозунг се разписа и главният прокурор Иван Гешев, който в "Туитър" обяви по повод възложената днес проверка: "Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа".

Докато прокуратурата се задейства за Котел обаче, в социалните мрежи се появиха още няколко сигнала за сечи на Шуменското плато, в резерват Горна кория в подножието на връх Ком, където сечта трябва да е абсолютно забранена, във вододайната зона на Варна и др. Преди няколко дни варненци се вдигнаха сами да бранят и горите над кв. Аспарухово, като не допуснаха горското стопанство да им обясни защо сече дървета там.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Танева закъсня фатално да събере 80-те милиона от горските замени 

13.08.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

10444 12
Танева се похвали с разместването на 106 млн. за агробизнеса

04.08.2020

1398 10
Котел се взриви в химическия завод "Свилоза"

29.06.2020

305

Коментари

дрибъл

 

 

 

                              Много мафии в България и всяка граби законно и като за последно . Румъния с огромните си Карпати внася дървен материал от България . Гърция с нетърпение чака да види България с голи баири като нейните , отделно заводи и заводчета в страната унищожават де каквото е останало. И да знаете , че една мафия не може да съществува сама ! Възложиха на ГС чиито приходи се формират от дърводобив да охраняват гората . Грабеж !

Sine_metu

Под това не следва да има коментари

Getsbi

Taнева да провери и масовата сеч на дъбови гори от Лудогорието и износът им към Гърция.

Ако смее изобщо да пипа фирмите около Доган.

Индинаците от С.Америка са били по-прозорливи наврмето от нас.

Но нашата е лесна - като няма вода - ще пием бира.

 

 

SvSophia
снимка на SvSophia

Ако кажа какво заслужава ГРОБаджийската шайка за подобно престъпление, ще ме баннат до ГРОБ.

Светозар

И БСПарската шайка заслужава същото, тя пък направи всички заменки в последния ден на тройната коалиция. И братът на Станишев проектира едно хубаво бетониране на черноморието. А пък Царя що гора изсече и изнесе яко дим ...

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Е какво ще проверява, като мъжът и е кмет на Котел. А без кмета нищо не става , на всекиму е ясно
bilbotorbins

Сечта в района на Котел, както и раздаването на евросубсидии и обществени поръчки се държи от кмета му Каранашев. С него въпросната министърка живее на семейни начала. Това обуславя цинизма в това разпореждане към министърката и очаквания краен резултат от проверката.

Оставка, мутри!

Nashenec

Всяка форма на бизнес, която носи пари на управляващата шайка е безпроблемна. И затова хора с по 5-6 апартамента са оправдани, и затова всякакви строители са оправдани, затова и тези с пистолер+злато+пачки на хощните си шкафчета са божии агънца.

дрибъл

 

 

 

                             Е какво ще проверява, като мъжът и е кмет на Котел. А без кмета нищо не става , на всекиму е ясно

 

 

                                        Отделно всички поляни по Котленският балкан и околните села са обявени за ливади и се точат субсидии от кметското семейство . Каскетя нека ходи да гони кокошкари .

Калпазанче

Един е изхода. О С Т А В К А! С Ъ Д! З А Т В О Р !

дрибъл

 

 

 

                                            Върховната административна прокуратура се активизира по сигнал за изсичане на вековна гора над Котел и възложи на земеделския министър Десислава Танева да извърши незабавна проверка.

 

                                    Тва , от кога прокуратурата възлага задачи на министри ? А на министър председателят може ли ?

SvSophia
снимка на SvSophia

ЗаГРОБиха и продължават да заГРОБват България.

Светозар

"Прокуратурата прати Танева да проверява изсечена вековна гора"

Танева, докато отиде, тя гората че бега у Гърция ...

фортинбрас

Националното предателство е евроатлантизъм, мародерството - бизнес,  неоколониализма - пазарна икономика, мазохизма – цивилизационен избор на робство, а садизма е Национална стратегия за излизане от „демографската криза” на Българоубийството ГЕРБ (Геноцидът е Еклетика на Робство и Бездържавие).

 

България от „Велика държава на три морета”, бавно, цивилизационно, партньорски и правово се превръща в „бантустан-пустиня на три мекерета”. Имената им са публична тайна само за „капана за мишки” на ОПГ*-то магистратска съдебна власт, в Патиланското каруЦарство Мутропожарникария.

* ОПГ - оператори на противоконституционствуването и грабежа

„…О, червеи! Безухи, безоки господа,

при вас мъртвец пристига - щастлив, на свобода!

Без угризения елате в мен - от мрака! -

деца на всичко тленно, преяли мъдреци,

кажете ми: нима и тук тегло ме чака,

мен - тялото бездушно, мъртвец сред мъртъвци?”

Щастливият мъртвец” 1857 г.  Шарл Бодлер

Поетът показал в стиховете си на човечеството, че е градина от „Цветя на злото”, за което приживе е прокълнат от Цветарите на градината.

Влез или се регистрирай за да коментираш