Медия без
политическа реклама

Пред екоминистерството се проведе протест заради водните кризи

13 Септ. 2022Обновена
FB/Мирослав Спасов

Протест срещу "престъпното мълчание на МОСВ" се проведе днес сутринта пред сградата му. Организатор бе сдружение "Балканка". Негодуванието е породено от поредицата водни кризи, сполетели България през последните седмици, за които, според "Балканка", ресорното министерство не взема отношение - изчезването на реката край Своге, наводнението в Карловско, недостигът на питейна вода в редица селища и т.н. "Искаме реки и природа, стига толкова ВЕЦ-ове!", бяха издигнатите на протеста плакати. По-късно стана ясно обаче, че никой от министерството не е обърнал внимание на хората.

 

МОТИВИ

"За да не мълчим и ние, се събираме, за да поискаме ефективни действия от служебната министърка. А ако ще продължава с мълчанието, то трябва да си ходи!" - така организаторите мотивираха предварително протеста. И дадоха конкретни примери.

Например така и не бе установено митичното земетресение, "погубило" река Искрецка. Затова много по-вероятна остава версията на "Балканка", изказана още първия ден - проблемът в Своге да се дължи на деривацията на Петрохан; още повече, че чешмите се напълниха отново, след като деривацията престана да изземва количества. Но по този въпрос МОСВ не се произнесе, смята сдружението.

През последната седмица хората от "Балканка" са доста активни и по един друг важен проблем, който злонамерено или не надвисва като опасност - изсичането на крайречните гори. Провокирани от наводнението в Карловско, общинари и областни управители от различни краища на страната започнаха да говорят за нуждата от унищожаването на тези гори - защото задръствали коритата. Реално обаче те предпазват от бедствия. Реакция от МОСВ отново няма.

Още по темата