facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Танева се похвали с разместването на 106 млн. за агробизнеса

Част от средствата за проекти по Програмата за селските райони ще се раздават като субсидии за площи и животни
1 398
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви с неприкривана гордост, че българските фермери ще получат 106.3 млн. лева помощи от държавата заради ковид-кризата, като плановете са тези пари да стигнат до нуждаещите се най-късно до 16 октомври. Това обаче не са някакви допълнително осигурени средства - просто се прави поредното прекрояване и разместване на вече планирани разходи. В случая сумата ще бъде взета от Програмата за развитие на селските райони, по която предприемчивите стопани кандидатстват с проекти, и ще бъде раздадена като плащания на калпак  - под формата на ставки за обработвани площи или за отглеждани животни.

С това преместване на средства от европрограмата ПРСР към преки плащания, което нарича антикризисна мярка "Ковид-19", или само "Ковид", Танева се хвали вече няколко пъти пред медиите. Факт е, че по инициатива на България Европейската комисия разреши на всички държави членки да направят такава бюджетна трансформация заради кризата, породена от коронавируса. Новината сега е, че Брюксел е одобрил пренасочването на пари и България е първата страна, получила разрешение за такава ковид-мярка.

Танева обяви, че фермерите ще могат да подават заявления за  подпомагане от 19 август и че идеята е средствата да бъдат разплатени до средата на октомври. Тя посочи, че утре е насочено заседание на фонд "Земеделие", на което ще бъдат определени конкретните ставки за подпомагане за различните агросектори. 

Друга новина е, че вече и оранжериите ще могат да ползват намален акциз  за природния газ, който използват.  А фонд "Земеделие" ще възобнови отпускането на инвестиционни кредити за фермерите след дълго прекъсване. 

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата прати Танева да проверява изсечена вековна гора

14.09.2020

2369 14
Танева закъсня фатално да събере 80-те милиона от горските замени 

13.08.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

10395 12
Интелектуалци и трудови колективи натаманиха контекста

Коментари

Любомир Димитров
снимка на Любомир Димитров

Успехът е съвсем скоро !

На хоризонта е вече !

Не разбрахте ли, че не ви щем!!!

Марш в Сливен !!!

 

ОСТАВКА  И ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ !!!

Epikur

 

 Повтарям коментара ти !

Sergey Dimitrov

А не!

В никакъв случай в Сливен. Да си ходи в Бяла или в Сотиря.

Solace

Има земеделци, които наистина бяха ударени от ковид-а - основно такива, продаващи продукцията си на хотели и ресторанти. Но зърнарите нямат този проблем (при тях е друг - на места сушата удари тежко), т.е. всички получават още пари, вместо наистина засегнатите...

Forza NATO

Това обаче не са някакви допълнително осигурени средства - просто се прави поредното прекрояване и разместване на вече планирани разходи.

Въртим ени пари (епизод 69).

bobacko

Май средствата ще отидат при едни добре отгледани момчета. И момичета. Както обикновено. на тая изобщо не трябва да се има доверие. И тая е мутра като повечето управляващи

марк

 

 

 

                                  Милиони ПАК ще отидат в джоба на съпруга и К. Каранашев и родата му заграбили де що има ливади в Котленският балкан . Там са станали легенда .

Evasion

Тя и Десис. Тане. е легенда. Благодарение на удивителната си тъпота, дори и за гербава калинка...

Бонжуар

Както са казали съселяните на г-жата в бЕло, "Оно, що си сака, Оно си требе!" В Сливенския много ще й се радват римляните! ЕхЪ, Десо! Ша доживейш и в твоя крив сокак слънчице да влезне! С 200...🐑🐑🐑🐑

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Идват изборите, щом ударно раздават пари

Влез или се регистрирай за да коментираш