Медия без
политическа реклама

Танева се похвали с разместването на 106 млн. за агробизнеса

Част от средствата за проекти по Програмата за селските райони ще се раздават като субсидии за площи и животни

04 Авг. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви с неприкривана гордост, че българските фермери ще получат 106.3 млн. лева помощи от държавата заради ковид-кризата, като плановете са тези пари да стигнат до нуждаещите се най-късно до 16 октомври. Това обаче не са някакви допълнително осигурени средства - просто се прави поредното прекрояване и разместване на вече планирани разходи. В случая сумата ще бъде взета от Програмата за развитие на селските райони, по която предприемчивите стопани кандидатстват с проекти, и ще бъде раздадена като плащания на калпак  - под формата на ставки за обработвани площи или за отглеждани животни.

С това преместване на средства от европрограмата ПРСР към преки плащания, което нарича антикризисна мярка "Ковид-19", или само "Ковид", Танева се хвали вече няколко пъти пред медиите. Факт е, че по инициатива на България Европейската комисия разреши на всички държави членки да направят такава бюджетна трансформация заради кризата, породена от коронавируса. Новината сега е, че Брюксел е одобрил пренасочването на пари и България е първата страна, получила разрешение за такава ковид-мярка.

Танева обяви, че фермерите ще могат да подават заявления за  подпомагане от 19 август и че идеята е средствата да бъдат разплатени до средата на октомври. Тя посочи, че утре е насочено заседание на фонд "Земеделие", на което ще бъдат определени конкретните ставки за подпомагане за различните агросектори. 

Друга новина е, че вече и оранжериите ще могат да ползват намален акциз  за природния газ, който използват.  А фонд "Земеделие" ще възобнови отпускането на инвестиционни кредити за фермерите след дълго прекъсване. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата