Медия без
политическа реклама

Дончев за Танева: Министрите не трябва да говорят така

Земеделският министър не трябва обаче да подава оставка, смята вицепремиерът

09 Юни 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Земеделският министър Десислава Танева не е трябвало да говори така за проверките за европарите, но не трябва и да подава оставка. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв във връзка със скандала от понеделник. Тогава "Биволъ" публикува видео как Танева обяснява, че България трябва да крие нарушения с парите от европейските фондове, защото иначе Европейският съюз може да спре финансирането. Тя развива теорията си по време на консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

Българската държава да крие, че се случват нарушения с парите от европейските фондове, защото в противен случай може Европейският съюз да спре финансирането.

"Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър. От реплика пари не могат да се спрат. Но пари се спират, когато има нарушение", обясни Дончев. Той приема версията на Танева, че думите й са извадени от контекста.

Според вицепремиера логиката, когато става дума за европейски пари, е обратната - откривай грешките, преди да ги е открил някой друг. “Когато дойдат европейските одитори да те проверят, е по-добре ти преди това да си открил грешките”, обясни Дончев.

"Категорично препоръчвам да не се прикрива информация за нередности, но и да не се хвалим с това, което установяваме", коментира самата Танева пред bTV. Тя увери, че бюджетните средства на европейския и българския данъкоплатец се изплащат правилно. "Имахме сигнали за измами и по мое решение проверките са завишени. Никога не съм смятала, че трябва да се хваля за тези проверки", повтори Танева обясненията си от понеделник. Тя уточни, че проверки са правени по програмата за Обвързана подкрепа, по която има малко над 20 хил. бенефициенти. При 3400 лица средства не са изплатени заради открити нередности.

"В обществото ще се получи усещане, че хората, които работят в земеделието не са достатъчно коректни, а това не е така. В никакъв случай не съм искала това да остава петно на бранша. Срещата, от която се вади записът, е за мерките за подкрепа на сектора и допълнителни средства. Даже започва за това, че и по бързата подкрепа имат по-висока ставка", каза още министърът. По думите й всички проверки и откритите нередности са отчетени пред Европейската комисия.

"Скандалът не е заметен, няма мандат, при който да е работено на по-висока извадка за проверка. Това е в полза на данъкоплатеца. Те отиват при този, който работи. Браншовите организации имаха искане за по-високи проценти финансиране. Това не е нещо ново, това е професионален дебат, просто една реплика се вади извън контекста", коментира още тя. И допълни, че министерството работи върху система за 100% контрол в сектора.

Твърденията на организационния секретар на Асоциация "Български пипер" Георги Василев, че в България се разпределят милиарди без особени проверки бяха отхвърлени от Танева като "общи приказки, хвърлящи петно върху земеделските производители".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?