Медия без
политическа реклама

Държавата е два пъти прецакана при скандалните заменки на земи

Собствениците на едни от най-апетитните бивши държавни терени се оказаха ощетени и чакат над 2 млн. лв. доплащане от хазната

16 Ноем. 2020
Оглавяваното от Десислава Танева земеделско министерство обяви, че ще обжалва загубеното дело за давността на дължимите от "Литекс комерс" суми.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Оглавяваното от Десислава Танева земеделско министерство обяви, че ще обжалва загубеното дело за давността на дължимите от "Литекс комерс" суми.

- "Трейшън клифс голф енд спа ризорт", 283 декара край морето, придобити на смешни цени. Фирмата очаква компенсация от хазната в размер на 1 057 366 лв. без лихвите;

- ЕТ "Минтекс-Георги Крумов", 26 декара с неотразен при оценката къмпинг върху тях. Очаква компенсация от хазната в размер на 23 636 лв. без лихви;

- "Литекс комерс", придобило 100 декара в близост до станцията на лифт "Снежанка", Пампорово. Очаква компенсация от хазната в размер 24 039 лв.;

- Ракип Ибиш, придобил 24 декара на брега на язовир "Доспат." Очаква компенсация от хазната в размер на 10 252 лв. 

 

Това са само част от безумните примери как държавата "възстанови" щетите от горските замени в стил "кон за кокошка". Заменките бяха емблема на управлението на тройната коалиция от периода 2007-2009 г., а опитът да се възстановят щетите е на ГЕРБ. Институциите обаче направиха всичко възможно да саботират процедурата за възстановяване на неправомерна държавна помощ. Вече осми месец по темата мълчи и прокуратурата, която се задейства след обявените нови скандални оценки на имотите. От тях се очакваше да възстановят справедливостта, но стана точно обратното. Така накрая държавата се оказва длъжник по сделки, от които се предполагаше, че е загубила. 

Над 2.2 млн. лв. без лихвите - толкова трябва да плати хазната на оказалите се ощетени от замените физически и юридически лица, показват документи, които "Сега" получи след спечелено дело (със съдействието на Програма достъп до информация) по Закона за достъп до обществена информация. Прегледът на списъка с ощетените и техните оценки - 29 от общо 132 сделки, онагледява цялата порочност на извършената нова оценка на имотите от държавната "Агролеспроект". Показателна в тази посока е и събраната информация от инициативата "Зелени закони" по казуса с оценките. От "Зелени закони" са извършили огромно количество проверки и са улеснили максимално прокуратурата, която обаче продължава да мълчи. Как участниците в едни от най-апетитните заменки се оказаха ощетени?

 

Независима ли е държавната "Агролеспроект" и има ли експертиза?

 

България се забави много с извършването на оценките на земите. Процедурата за възстановяване на неправомерна държавна помощ от ЕК започна през 2014 г., Агенцията по горите успя да възложи договор едва през 2017 г., а резултатите бяха обявени в края на 2019 г. След поредица от провали договорът за оценка на имотите бе даден на държавната "Агролеспроект". От "Зелени закони" обаче твърдят, че тя не отговаря на изискванията за независимост на оценителите, а и изобщо не е лицензирана да извършва оценки. Фирмата твърди, че е наемала лицензирани оценители, но нито един от документите не е подпечатан и разписан от такъв. 

Това е само едно от дългия списък с нарушения при изготвянето на самите оценки, за които "Зелени закони" сигнализират. Една от най-честите практики, водещи до изкривявания, е необоснованото ползване на аналози за цените при земеделски, а не горски терени. При изготвянето на оценките не са взети предвид и множество характеристики на имотите.

 

Евтините държавни земи се оказаха всъщност скъпи 

 

Както изтъкват от "Зелени закони", едно от най-добрите доказателства за абсурдността на новите оценки може да се намери в доклад на същата "Агролеспроект" от 2009 г. „Достигнатите  парични стойности на атрактивните държавни имоти са верни, въпреки че не са пазарни. Основна причина за това е, че не са актуализирани цените в Наредбата за оценки, въпреки че такава актуализация е внесена още през 2006 г. в Министерския съвет. Ако тя беше своевременно приета, стойностите на горските имоти в близост до морето щяха да се увеличат около три пъти“, пише "Агролеспроект". 10 години по-късно оценките й нямат нищо общо с горното твърдение. Нещо повече - при отделни имоти се стига до 14 пъти разлика в цената, но не нагоре, а надолу. 

Един от най-втрещяващите примери безспорно са замените на "Трейшън клифс голф енд спа ризорт" и "Про консулт 2004", свързвани с Красимир Гергов. При сключването на сделката на "Трейшън клифс" през 2008 г. теренът от 283 дка е оценен на 2 031 466 лв. При новата оценка, извършена от "Агролеспроект" по метода на пазарните аналози, цената пада на 140 526 лв. - 14 пъти надолу. 14 пъти надолу пада и цената на "Про консулт 2004" за 138 декара в същия район  - от 1 млн. лв. определена цена през 2009 г. новата е 75 634 лв. При огромния терен на "Мирта инженеринг" от 1344 дка на Камчийски пясъци цената пада от 12.3 млн. лв. на 1.5 млн. лв. 

Това са умопомрачителни разлики в цените, които би следвало да светнат лампата на който и да е възложител на подобен договор. Но нищо подобно не се случва.


В имота има сгради - какво от това? 

 

В решението си за откриване на процедурата за възстановяване на неправомерна държавна помощ от ЕК изтъкват изрично, че при имоти, на които има построени сгради, оценките следва да отразят това. В същото време от предоставените документи няма данни да са извършвани оценки на самите постройки, въпреки че те личат на сателитни снимки отпреди датата на сделките, коментират от "Зелени закони". 

Такъв е случаят с четири от 29-те сделки, които в момента чакат компенсации от държавата, вместо самите те да доплащат. Извън вече посочения пример с 26-те дка на ЕТ "Минтекс-Георги Крумов", при който не е отразен наличният на мястото къмпинг "Свети Георги", неотразен къмпинг има и при замяната на получилия 4 дка край Шабла Светослав Михайлов  (той очаква от държавата 39 227 лв. компенсации). При замяната на 12.9 дка, придобити от "Арт Строй Груп", не е отразен съществуващ хотел в курортен комплекс Чайка  (12 136 лв. очаквани компенсации от държавата без лихвите). При сделката на Васил Чулев с 5.8 дка при Сапарева баня не е отчетено наличието на хижа и лагер (3625 лв. очаквана компенсация). Неотразени сгради има и при други сделки, при които собствениците все пак ще трябва да връщат суми на държавата. 

 

Край море или язовир също няма значение 

 

Противно на пазара оценките не отразяват и уникалното местоположение на част от терените, изтъкват от "Зелени закони". Така например изрядна се оказа сделката на "Касиопея 7". На пръв поглед тя изглежда суперскромно - придобитият държавен терен е едва 1 декар. През 2007 г. този декар е оценен на 195 лв., а новата оценка е леко завишена - на 240 лв. В същото време тази фирма е получила единствения декар земя под стената на седмия по големина язовир в България - "Тича", на който може да се построи ВЕЦ. Той е и построен - ВЕЦ "Моста", изтъкват от "Зелени закони". При новата оценка са завишени и цените на частната земя, предоставена от "Касиопея 7" по замяната, така че фирмата собственик на златния декар има да си взима от държавата 201 лв.

От новите оценки не личи да е отразено и попадането на голяма част от замените в еднокилометровата зона около морския бряг, както и фактът, че за някои терени има одобрени устройствени планове и предвидено застрояване. Може би най-скандални са оценките на сделки, при които всъщност са заменени дюни. По данни на "Зелени закони" такива има при замените на "Бета форест", "Мирта инженеринг" (оказала се в списъка с 29-те изрядни), "Аква истейт", "Експрес турс", Христо Калеев, "Лаз турс", Евгения Станева (изрядна, очаквана компенсация 2733 лв.). 

 

Има ли шанс нещо да бъде събрано

 

Както "Сега" писа, шансовете да се възстановят сумите изглеждат проиграни. МЗХГ загуби знаково дело по замяна на "Литекс комерс" на Гриша Ганчев на първа инстанция със силно обезпокоителен довод - изтекли абсолютни давностни срокове за събиране на сумите. Абсолютната давност е 10 г., сделките са от периода 2007-2009 г. На този фон изглежда странно защо МЗХГ не е по-активно в друга възможна посока - разваляне на замените. От официалния регистър на МФ за възстановените държавни помощи става ясно, че три замени вече са развалени чрез спогодба.

От "Зелени закони" са категорични, че прокуратурата следва да предприеме мерки и да обяви всички замени с дюни - изключителна държавна собственост, за нищожни. Към момента възстановените на хазната суми по замените са едва 82 253 лв. Срещу тях държавата дължи на изрядните 29 физически и юридически лица над 2 млн. лв. При останалите 103 неизрядни сделки щетата е изчислена на над 80 млн. лв. при настоящите съмнителни оценки. Можем само да гадаем колко би могла да достигне сумата при реални пазарни цени. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата