Медия без
политическа реклама

Танева отсече: ЕК бърка, няма дискриминация на вносни храни

Земеделската министърка не разбира защо я смятат за нарушител на европейски директиви

15 Май 2020
Десислава Танева
Илияна Кирилова
Десислава Танева

Земеделският министър Десислава Танева смята, че в Европепейската комисия са се объркали и несправедливо обвиняват България, че дискриминира вносните храни в хипермаркетите. Вчера ЕК обяви, че започва наказателна процедура срещу София заради спорните нормативни промени, с които търговските вериги бяха задължени да отделят повече място на рафтовете си за автентични български хранителни стоки.   

Днес Танева обясни, че още не е получила официалното писмо от Брюксел, в което се говори за нарушения на законодателството на ЕС. (Този тип документи са достъпни - те задължително се публикуват на сайта на комисията, така че всеки да може да се запознае с тях. Именно така още вчера в. "Сега" прочете писмото за храните.).

 "След като получим официално писмото от ЕК, ще отговорим, че Постановление на МС 70/2020 г. за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта", каза  Десислава Танева пред БНТ.

"Квоти няма, има само принципна възможност за достъп на местните производители", настоя ресорната министърка.

"Има процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност, добави Танева. Според нея няма има квоти и няма ограничение, имало само общ текст, който препоръчва на търговските вериги да имат "достатъчно пространство" за храни - местно производство.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата