facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

16 500 фирми са кандидатствали за грантове от 3000 до 10 000 лв.

Кабинетът изля водопад от числа да докаже ефективни мерки
Обновена
2 315
Правителството с актуална информация, свързана със социално-икономическите мерки срещу последиците от COVID-19 у нас

Правителството с актуална информация, свързана със социално-икономическите мерки срещу последиците от COVID-19 у нас

Posted by bTV Новините on Friday, May 15, 2020

Критиката на президента Румен Радев за липсата на адекватни мерки за излизане от кризата след епидемията от коронавирус не остана без отговор от правителството. Кабинетът свика извънреден брифинг с участието на вицепремиер и двама министри, на който да представи актуална информация за въведените социално-икономическите мерки. Медиите бяха залети с числа за изпълняваните в момента програми, като критиките към част от тях бяха неглижирани.

Гвоздей в брифинга бе програмата за осигуряване на безвъзмезно финансиране на микро и малки фирми, която предизвиква голям интерес. Кандидатстването започна тази седмица, като до момента са подадени 16 500 проекта на обща стойност 136 млн. лв, обяви вицепремиерът Томислав Дончев. Бюджетът на програмата е 173 млн. лв., но вероятно ще бъде увеличен с минимум 20 млн. лв., уточни  министърът на икономиката Емил Караниколов. Приемът на заявления няма да бъде прекратяван преди края на следващата седмица, ще бъде допуснато наддоговаряне в размер на 5-10%, защото вероятно ще има и заявления, които ще бъдат отхвърлени. Първите преводи се чакат през юни. Очаква се сходна програма да бъде отворена през юни и за по-големи фирми, по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" има осигурен общ ресурс от 600 млн. лв., коментира Караниколов. 

Силно критикуваната програма за подкрепа на заетостта по схемата 60:40 бе защитена от социалния министър Деница Сачева като ефективна спрямо основната цел - ограничаване на безработицата. "45 дни подред мярката 60:40 събира все повече и повече заявления. 12 187 са заявленията за 191 344 служители. Единственият правилен начин да се мери ефективността на мярката не е с обема на усвоени пари - 5-6-7 млн. лв., а броят на служителите, запазили работа, коментира Сачева. Както "Сега" писа, разплатените ресурси по програмата са много под заделения в бюджета 1 млрд. лв. До края на миналата седмица сумата бе близо 11 млн. лв., като към тях трябва да се добавят и последните извършени разплащания. Сачева обяви, че във вида, в който съществува в момента, мярката ще се изчерпи до края на юни. От юли схемата ще се преработи и ще има нов дизайн. Парите по схемата 60:40 се предоставят като компенсация за прекратена дейност, намалено работно време и спад в оборота.

Социалният министър представи като работеща и мярката за подкрепа на родители в принудителен неплатен отпуск с еднократна помощ от 375 лв. "По програмата за подпомагане на родители в неплатен отпуск са постъпили 3573 заявления, получаваме между 280 и 300 заявления на ден. Мярката ще продължи да действа докогато е необходимо. Има достатъчно средства да я продължим до края на годината", коментира Сачева. Разчетите обаче бяха тази помощ да достигне до 55 000 семейства и самотни родители. Подновява се и програмата "Родители в заетост", по която може да се назначават детегледачки при връщане на родител на работа. Ресурсът по тази програма е 17 млн. лв.

Обявената допълнителна подкрепа от 290 лв. за служители в най-тежко засегнати от кризата сектори първо ще бъде насочена към транспортните фирми. Тази мярка ще се прилага 6 месеца, а предвиденият ресурс е 85 млн. лв. В транспорта са заети около 29 000 лица и за него ще бъдат отделени 40 млн. лв. Обсъжда се към кои други сектори да бъде насочено останалото финансиране. 

По програма "Развитие на човешките ресурси" има останали 120 млн. за субсидирана заетост за тези, които са останали без работа. Тази мярка ще бъде обявена вероятно през втората половина на месец юни.

ОТСЪСТВИЕ

На въпрос защо финансовият министър Владислав Горанов не присъства на брифинга и дали това не се дължи на публикуваните от Васил Божков sms-и вицепремиерът Томислав Дончев заяви - "Кратък отговор - не. Финансовият министър е важен, но не е част от постоянния интериор на всяка пресконференция". На въпрос докога ще продължава кадруването в различни органи като ББР и Държавна комисия по хазарта икономическият министър Емил Караниколов заяви, че неслучайно държавата е изготвила закона за държавните предприятия, където е регламентирано как ще стават назначенията в бордове. Караниколов не каза нищо по адрес на Държавната комисия по хазарта и само изтъкна, че ББР не е включена в приложното поле на закона, защото попада под регулациите в банковия сектор. 

БЕЗРАБОТИЦА

В началото на извънредното положение стартирахме с 201 000 души без работа към 13 март. Към днешна дата броят на безработните е 300 776 души. Нарастването за периода на кризата е 99 755 души, заяви още Сачева. Броят на постъпилите на работа по време на кризата е 28 271 души. Социалният министър изтъкна, че благодарение на предприетите мерки потокът от безработни към бюрата по труда значително е спаднал. При пик от 9000 безработни за един ден, на 13 май регистрациите са били 1538, като 833 души са декларирали, че остават без работа заради кризата. В същото време НОИ обяви, че заради увеличения брой безработни ще забави плащането на обезщетения на неизвестен брой от тях с две седмици.

Сачева предостави и информация за домовете за социални услуги. 52 са заразените потребители и 44 души от персонала, като голяма концентрация има единствено във Видин. 

ПОМОЩ ЗА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ

В 240 общини 42 000 души се възползват от услугите на социалния патронаж, като за тази цел в началото на кризата бяха отделени 45 млн. лв. Беше продължена и програмата за топъл обяд. Започва втори етап на раздаване на хранителни пакети, като 26 000 лица ще получат над 450 тона храни. 800 000 лв. ще получи допълнително и Българският червен кръст за осигуряване на храни на хора в затруднено положение. Към 30 април 1498 души, които нямат доход и нямат здравни осигуровки са получии възможност да получат здравна помощ, усвоеното финансиране по това перо е 1 162 895 лв. 35 000 лв. от дарение ще бъдат изразходвани за закупуване на таблети за деца от социалните институции.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Поне 6 страни от ЕС гледат притеснено към България заради COVID-19

08.07.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9325 13
Остава карантината за влизащите от Великобритания, Швеция и Португалия

07.07.2020

Обновена

3718 32
Затягат мерките в Белград заради нов взрив на епидемията

03.07.2020

1740 3

Коментари

mini96

Тия калинки да не лъготят колко са заявките,а да кажат реално колко до сега са одобрени и са получили някакво финансиране!

geni1

Грантовете кога ще се получават,преди или след обявяване на фалит от фирмите ?

Помен с чужда пита не се прави !

Zmeja

Егати "фирмите", при това хиляди, на които съществуването им зависи от 3000 лв! Страшна икономика!

Ама, хора, 1500 евра е по-малко от 1/2 средна работна заплата в белите страни!

Интервал

То хубу, ама едни големи фирми кандидатстваха за финансиране и го получиха първи. От проспериращите фирми. Сега светва ли ти или едва ли?

dembik

ГрантаджиЙ. 

nikoia

Разходите по програмата 3/10, които са допустими за финансиране са неясни. Носят се слухове, че получилите финансиране не наши фирми в последствие ще минават през ревизия от НАП. Изводът: не става.

nebenebe

Ще дебелеем значи.

Асол
снимка на Асол

Я да дам малко пояснения за да не стават грешки. До момента за усвояване по схемата остават около 40 милиона. Забележете, че до крайния срок има почти месец, а ресурсът ще се изчерпи най- късно до понеделник, след два дни! Забавянето за отварянето на схемата явно не е било по причина скипването на  "държавана помощ", дето се е чакала уж от ЕС , а нарушаването на демаркацията между ОПИК и селската/депесарска програма - вече е разрешено нарушаването на границите. Един от реперите е броят на населението. Ся, призовавам да следим със затаен дъх къде и как близо милиард по селските се "усвоява" или "не" и точно как. Друго  такова държавно гюле е ОПОС, отново на глиганска кариерна селекция и хранилка. Щото е мноо лесно да прехвърляш ресурс от сички двойкари по СКФ към единствената програма дето може да им умие част от гурелите - ОПИК. 
Ако има истински журналисти ще тръгнат по пътя на парите. Убедена съм, че близо 13 години са ви били повече достатъчни да се ориентирате в материята, а не да преписвате прес съобщения. Даже аз съм ви давала доста жокери. Не е срамно да се интересуваш и да мислиш!🚬

 

п. п. Ако не осерат всичко, схемата е рядко добра! Направо отлично пресмислена и организирана. Аз, обаче, ще си запазя аплодисментите за след резултатите...щото имам мноо негативна шебешка практика ...за изнудване за пари става дума

Влез или се регистрирай за да коментираш