Медия без
политическа реклама

150 митничари влязоха в данъчните складове на "Лукойл"

01 Яну. 2024Обновена
Снимка: архив БГНЕС

150 митнически служители извършват проверки в данъчните складове на "Лукойл" в страната, съобщи БГНЕС. Шест екипа на Агенция Митници влязоха днес сутринта в нефтената рафинерия в Бургас, за да направят пълни описи на наличните количества руски петрол и на вече произведените от него горива. В рамките на днешния ден ще бъдат проверени общо 50 данъчни склада на територията на страната.

"Проверките се извършват в съответствие на изискванията на Закона за прилагането на ограничителните мерки с оглед действията на Русия в Украйна", съобщи за БГНЕС Катя Куцарова, главен експерт в Агенция "Митници".

Инвентаризацията е залегнала в приетите законови промени, които предвиждат от 1 януари да бъдат спрени квотите за износ, а от 1 март окончателно да спрат вноса и преработката на руски петрол.

Депутатите решиха да дадат на Лукойл гратисен период. След 1 януари рафинерията ще има право да реализира вече доставения руски петрол и произведените от него горива, но извън държави от ЕС.

„Основна цел на днешните контролни действия е да бъде извършена инвентаризация и документиране на наличните количества суров петрол, внесен в съответствие с дерогацията и наличните количества нефтопродукти, произведено от такъв петрол с произход Русия, които влизат в обхвата на ограничителните мерки. В контролните действия днес ангажирани около 150 митнически служители. Те са от звената за последващ контрол, акцизна дейност и митническо разузнаване и разследване. Например, на територията на Териториална дирекция митница - Бургас в проверките участват 23-ма митнически служители, като по-голяма част от екипите - 6 екипа, са насочени към "Лукойл Нефтохим" поради големия обем на съоръжението", съобщи още Куцарова.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЛУКойл, митница

Още по темата