Медия без
политическа реклама

1 км от "Хемус" струва 17 млн. лева, изчисли Комитова

ДНСК откри брутални нарушения по три магистрални отсечки и в "спешните" язовирни ремонти

09 Септ. 2021
Илияна Кирилова

Фирми, маскирани като доставчици на машини и материали, строят незаконно участъци от магистрала "Хемус" вместо държавното ЕАД "Автомагистрали" и от тях не може да се търси никаква отговорност за качество и безопасност. Това обяви министърът на регионалното развитие Виолета Комитова по повод приключилата проверка на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ на документацията на 9-те участъка, на които е разделено изграждането на магистралата. Направени са и проверки на място. Проблеми не са установени само при първите три лота. "България плаща 17 млн. лв. за километър от "Хемус", прекалено висока цена и не може да няма контрол", изтъкна Комитова.

За лотове от 4 до 6 още няма издадени разрешителни за строеж, не са извършени отчуждителни процедури, нито има одобрени инвестиционни проекти. Въпреки това по тях са извършени изкопни работи, полагани са насипи, а на места са изграждани водостоци и подлези, обяви началникът на ДНСК арх. Влади Калинов.

За тези незаконни дейности държавната фирма "Автомагистрали" е плащала суми на частни фирми. Аванси са плащани дори за лотовете от 7 до 9, на които дори още не е уточнено трасето, посочи министър Комитова. Бургаска фирма например прибрала 10 млн. лв. за озеленяване по лот 9 от магистралата, въпреки че скоро строителство там няма да има. Тя припомни, че довършването на на "Хемус" ще струва 4.5 млрд. лв., от които вече през Агенция Пътна инфраструктура са разплатени авансово 1.5 млрд. лв.

Шефът на ДНСК разказа, че безуспешно се е опитал да връчи акт на фирмата, изгребала хумусния слой в участък без разрешение за строителство и направила паркинг на това място. Става дума за "Европейски пътища", чиито чисто нови камиони посрещнаха министър Комитова при проверката й преди време. От фирмата обаче са отговорили, че са само доставчици на чакъл и техника, а сторителите са "Автомагистрали". Същата реакция имало и за незаконните насипи по трасето.

Към момента обмисляме как да разрешим тези казуси с магистрала "Хемус", заяви арх. Комитова. "В участък 4 някаква фирма е копала в неотчужден участък. Чудно е защо собствениците не реагират. Имаме анонимен строител, от когото не можем да търсим никаква отговорност и съответно не можем да търсим никакво качество на работата. Никой не гарантира колко устойчива ще е положената земна основа, а от това зависи асфалтът. Виждаме набразден асфалт не защото той е дефектен, а защото основата не е направена както трябва. Затова има ремонт на ремонта". Комитова съобщи също за изхвърлени земни маси върху 80 дка гора. Това отново е направено от "неизвестни"извършители, които по този начин са си спестили такса, за да извозят земята на определени за целта места.

Без разрешителни за строеж се оказа ремонтът и на язовирите от държавното дружество "Монтажи", което е под шапката на ДКК. Проверката на ДНСК, направено по искане на служебния министър на икономиката Кирил Петков за 10 от ремонтираните водоеми, не е открила строителните книжа, нямало и одобрени проекти. "Всички участници са анонимни, не са вписани нито строителите, нито проектантите, нито надзорниците. Единствените гаранции поема "Монтажи", а частните фирми не носят никаква отговорност", обясни арх. Калинов. Проверката показала, че някои от язовирите не са били качествено проектирани и имало опасност от аварии. 

"Още днес ще бъде отстранен още един от членовете на директорския борд на ДКК, по чието време са ставали тези безобразия", обяви министър Кирил Петков. "Ремонтираните язовири не бяха предадени на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" и никой не е дошъл на приемателна комисия, но сега разбирам, че за тях е нямало строителни книжа. Това, което се случва при магистралите, го виждам и тук. Вече даже се радвам, че от 400 язовира само 10 са ремонтирани", каза Петков. По думите му 200 млн. лв. са дадени без гаранции за качество и са отишли в нечии "грешни" джобове. Министърът вече е сезирал и прокуратурата.

 

ВЪЗМУЩЕНИЕ

Служебнията регионален министър се възмути от работното време на депутатите. "В понеделник и вторник отморяват от уикенда, в сряда нещо се карат, в четвъртък и петък до 14 часа изпитват служебните министри, а след това почиват и се подготвят за уикенда", посочи Комитова.

Тя обяви, че с нетърпение очаква този парламент да бъде разпуснат, защото не може да си върши работата заради непрестанните привиквания в парламента за отговор на депутатски питания. "За целия си трудов стаж не съм виждала подобни условия на работа", каза Комитова.

Още по темата