facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

Спомина се знаменитият флейтист проф.Симеон Щерев - Банана

6 228

Тъжната новина съобщи във фейсбук профила си Иван Лечев. Симеон Щерев - Банана ни напусна на 76 години. През поспедните месеци, музикантът имаше проблеми със сърцето и наскоро му бе сменена сърдечна клапа. 

Роден е в София през 1943 г., пише в сайта на Музикалната академия. Учи пиано в Детска музикална школа в София. Продължава обучението си в Държавно музикално училище – София със специалност флейта. През този период реализира концерти и започва да се занимава с джазова музика, като свири на пиано и флейта.

През 1964 г. се записва студент в консерваторията в класа по флейта. През този период, а и след това активно концертира в областта на камерната музика (Софийски солисти, Български камерен оркестър, Квартет “Димов” и др.) в България и чужбина – Германия, Полша, Чехия.

През 1965 г. по идея на Радой Ралин, заедно с Милчо Левиев, басиста Любомир Мицов и Петър Славов на барабаните,  създават “Джаз квартет Фокус ‘65”. Първоначално квартетът записва музиката за сатиричните филмчета на Радой Ралин, които се прожектират преди филмите в кината. След това започват да правят концерти, записи и тръгват по най-големите джаз фестивали в Европа. През 1967 г. „Фокус ’65” печели наградата на критиката на един от най-престижните джаз фестивали - Монтрьо.  След смъртта на Милчо Левиев миналата есен, Банана беше последният оцелял от този легендарен състав. 

През следващите пет години Щерев вече е провъзгласен за топ флейтист на Европа от Джаз форум, Джаз Подиум и Даун Биит и през 1968 г. е класиран втори в света. 1971-1974 г. е период, в който Щерев работи в Скандинавските страни, където се среща и свири с най-известни музиканти от Европа и Америка.

Позицията му на един от най-добрите световни джаз флейтисти е затвърдена от ранга на музикантите, с които е правил концерти: Чик Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър, Ян Габарек и др. Носител е на редица български и международни награди и дипломи. Повече от 40 години Симеон Щерев концертира активно в цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Япония, Корея, Индия, като солист в камерни, симфонични, оперни и джазови ансамбли. Има издадени авторски CD в България и много записи в чужбина.

Симеон Щерев е автор и аранжор на десетки джазови пиеси, театрална музика, филмова музика (игрални, документални, научни популярни, мултипликационни филми). Провел е множество семинари и майсторски класови в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Автор е на много публикации в пресата, радиото и телевизията.

Студенти на С. Щерев са членове на джаз състави, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина.

Своя богат опит и знания Щерев предлагаше на студентите си в класа по флейта и в часовете по импровизация в НМА “Проф. П. Владигеров”.

Пред сайта Въпреки проф.Щерев казва през 2018 г.:

„Импровизацията не е приоритет на джаза само. Импровизацията съществува преди джазът да съществува. Импровизацията е създаване на нова музика. Мога да импровизирам в бароков стил, в класически стил. На студентите им казвам: „Не мога да ви науча, не съм такъв даскал. Предлагам ви моето знание и възможности и вие ще направите своя избор!“. 

И продължава: „Искам да ги науча какво не трябва да правят. Така е и в живота, нали? Нас ни учеха другарите преди – красота, хубаво, всичко е толкова красиво. Пълни лъжи! Не ни учеха какво не трябва да правим. А ние се развиваме като се освободим от всичко негативно. Какво не трябва да правим – така се развиваме. Останалото идва от Горе (посочва), Той е дал на едни повече, на други по-малко“.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Треньорът Симеон Щерев също е в болница с коронавирус

22.06.2020

664
Рой Хорн от дуета "Зигфрид и Рой" почина от COVID-19

09.05.2020

Обновена

657 2
Кшищоф Пендерецки не дочака концерта си в София

29.03.2020

976 2

Коментари

ловkия

🌷🌷

Звън®
снимка на Звън®

Това наистина е тъжно! Бог да го прости!  Ars longa, virus brevis!

 

Предложеното изпълнение с досадника Теодосий е неподходящо за великия Банан. По-добре чуйте това:

 

https://www.youtube.com/watch?v=c9ujY1sIJ8Y

https://www.youtube.com/watch?v=V8gOdKWFcRs

https://www.youtube.com/watch?v=DC_nTcGQeGE

https://www.youtube.com/watch?v=jzF3cis_VSU

 

Гл.ас. Духчев

💐💐

Джиджи

R.I.P. Почивай в мир ...

Яни-Янаки

Какви другари, какви свещеници.......?  За политиканството няма нито уважение към големия музикант, нито почивен ден, нито карантина.

Яни-Янаки

Моля да ме извините,  отговорът ми не е към вашия пост.

Sine_metu

Нас ни учеха другарите преди – красота, хубаво, всичко е толкова красиво. Пълни лъжи!

 

О, да! И другарите свещеници, само флейтистите не съгрешават с учене в красиво.

Бог да го прости!

Яни-Янаки

Какви другари, какви свещеници.......?  За политиканството няма нито уважение към големия музикант, нито почивен ден, нито карантина.

Sine_metu

Малката ми бележка е към текст от редакцията. „Политиканстването“ и „ неуважението“ са само в съзнанието ти. Късно е, или рано? за друго, освен

Бог да го прости! Най-искрени съболезнования за близките!

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

🍌R.I.P.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×