Медия без
политическа реклама

Руската Дума: Творците да не се отклоняват от партийната линия

Трябва да спре тази игра на псевдодемокрация, предупредиха депутати в заседание-машина на времето

16 Март 2022

В специално разширено заседание на Комисията по култура към Държавната дума в Москва, в присъствието на гости и медии, властта предупреди културните дейци какво се очаква от тях в условията на санкции и специална военна операция. Очаква се никой да не се отклонява от линията, начертана от президента, защото тя е единствено правилната — освен ако не иска да бъде смятан за предател. Самите творци нямаха думата на заседанието. Реториката на изказванията обаче силно напомняше периода преди 35 и повече години.

Президентският съветник Владимир Толстой определи ситуацията като лакмус за хората, отговорни за "смисъла и ценностите" в Русия, пише "Ведомости". "Понякога първата остра реакция е спонтанна, но за истински великите произведения на изкуството е необходимо време за анализи и оценки."

Според съветника сега има "очевидна държавна позиция" и "няма нужда да се отваря втори фронт в рамките на собствената ни култура“: "Има линия на президента, ние сме в екипа на президента и подкрепяме неговия курс". "Важно е хората от културата — не с петиции, а с представления, филми, книги да изразяват отношението си към събитията“. Но, съдейки по думите му, най-важно е преди всичко да се окаже

"открита подкрепа за случващото се"

от тяхна страна.

Депутатът Александър Шолохов повдигна въпроса за цензурата в културата. Трябва ли да да я има, или не? "В ситуация, когато сигурността на страната е застрашена, въпросите с цензурата се решават много бързо и лесно", каза Шолохов. Според него творчеството трябва да е свободно, но резултатите трябва да бъдат оценявани.

А депутатът и бивш певец Денис Майданов каза, че мнозина в Русия са били подложени на западно влияние, "играли са си на псевдодемокрация" и резултатът е царящото "объркване сред творческите работници". Позовавайки се на опита на Китай, той предложи създаването етичен творчески кодекс, в който ясно да бъде разписано

"кое е добро и кое е лошо — и да спре тази игра на псевдодемокрация".

Той предложи да се въведе лицензиране на блогърите, подобно на медиите.

"Културните дейци трябва да носят отговорност за това, което казват, и за отношението си към значимите събития", подкрепи го и депутатът-бивш актьор Дмитрий Певцов. Виждаме как "30 години работа със ценности" в Украйна "дадоха плод", поради което там има негативно отношение към руснаците, коментира той.

Това е знак да подкрепяме ценностите си "по-внимателно и по-агресивно", каза Певцов. Необходимо е да се финансира само онази култура, ще стимулира създаването на "изкуство с определено съдържание". Певцов се оплака и че вече никой не изнася концерти в Донбас.

Културните дейци,

които се противопоставят, са предатели на Русия,

с редки изключения, сигурен е депутатът Дмитрий Кузнецов. А точно сега е времето те ясно да се определят – те част от националната култура ли, и кои предпочитат "свободния път", какта отбеляза председателката на комисията Елена Ямполска. Според нея най-важното "заместване на вноса, от което се нуждаем, е да започнем сами да произвеждаме ценности". Например когато човек говори за McDonald's, той "жали не за кюфтето, а за начина на мислене", убедена е Ямполска. 

Повечето участници заеха решителни позиции: добра или не, това е нашата страна и ние сме длъжни да бъдем на нейна страна — пък после историята ще решиш дали е била права, заяви президентът на Радио ГПМ Юрий Костин. 

Накрая зам.- министърът на културата Алла Манилова обяви в духа на Ленин ("от всички изкуства за нас днес най-важно е киното"), че в днешната ситуация е необходимо допълнително финансиране за подкрепа на руското кинопроизводство. Манилова съобщи, че вече е готова концепцията за развитие на киното до 2030 г. 

Още по темата