Quantcast

Медия без
политическа реклама

Почина легендата в модата Пако Рабан

03 Февр. 2023
Уикипедия
Пако Рабан посещава Киев през 2006 г.

Легендарният моден дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години, съобщи вестник "Льо Монд". Той бе влюбен в Бретан, където и издъхна в своята къща в Портстал на морския бряг, пише френското издание, цитирано от БГНЕС. Смъртта му бе потвърдена от говорител на испанската група "Пуч", която контролира бранда на Пако Рабан, след като той се оттегли от подиума преди две десетилетия.

Роден през 1933 г. в страната на баските под името Франсиско Рабанеда и Куерво, бъдещият дизайнер заминава за Франция със своята майка в края на Испанската гражданска война. Намират убежище във Финистер, департамент в Бретания през февруари 1939 г.. Оттогава Рабан изпитва непоколебима любов към региона Морле, където живее, както и към квартала Рекувранс в Брест.

Учи архитектура в Париж, но стартира модна кариера, създавайки скици на обувки, дрехи и бижута за Живанши, Диор и Баленсиага. Собствена модна къща отваря през 1966 г., като става прочут с използването на неконвенционални материали като метал, хартия и пластмаса за своите необичайни и пищни модели. "Не всеки може да бъде звезда. Трябва да бъдете умни. Основното е да накарате хората да говорят за вас, да се отличавате от другите. Никога не копирайте", казва приживе той на учениците си от лицея La Croix-Rouge в Брест.

Известен е и със създадените от него костюми за киното - например футуристичните тоалети на Джейн Фонда в "Барбарела", както и за сценичните изяви на френски естрадни звезди като Милен Фармер и Франсоаз Харди.

Притежава популярна парфюмерийна серия с 35 аромата. Извън света на модата се прочува с интереса си към паранормалното и пише няколко книги с езотерична тематика - "Траектория от един живот към друг", "Апокалипсис", "В средата на времето" и др. През 1999 г. , в една от книгите си той предрича унищожението на Париж от космическата станция Мир, която ще падне на Земята. Пророчеството му се основава на собствения му прочит на предсказанията на Нострадамус. През същата година модната му къща се оттегля от света на висшата мода, за да се насочи към конфекцията. Постепенно Пако Рабан се дистанцира от нея, но продължава да участва в различни събития и модни фестивали.

Рабан е първият световноизвестен западен дизайнер, който гостува и показва колекцията си у нас в средата на 90-те години. След 2000 г. посещава също Москва и Киев, като подкрепя "Оранжевата революция" в Украйна.

Лили Иванова, облечена в специален тоалет на Пако Рабан, пее на ревюто на прочутия дизайнер в зала 1 на НДК - София, 3 юни 1996 г.Финал на дефилето на Пако Р...

 

Ключови думи:

Пако Рабан, кончина